ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Tips για ασφαλή Password

Tips για ασφαλή Password

Ένας δυνατός κωδικός είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε εισβολείς και απατεώνες που έχουν στόχο τα προσωπικά μας δεδομένα και κατ’ επέκταση τα οικονομικά μας. Ακολουθήστε τα Tips για ασφαλή Password.

Ποιός θεωρείται δυνατός κωδικός;

Δυνατός κωδικός θεωρείτε ο κωδικός που κατ’ αρχήν δεν έχει γνωστοποιηθεί σε τρίτους π.χ. φίλους. Ο Κωδικός πρέπει να μην είναι ο ίδιος σε κάθε λογαριασμό και εφαρμογή που χρησιμοποιούμε χάριν ευκολίας, γιατί στην περίπτωση που σε κάποιο λογαριασμό ή εφαρμογή έχουμε διαρροή να μην υπάρξει πρόσβαση σε ό,τι άλλο δικό μας.

Πρακτικές Σύνταξης Κωδικών
12 Χαρακτήρες

Δημιουργήστε τον κωδικό πρόσβασης τουλάχιστον με 12 χαρακτήρες. Πρέπει να περιέχει αριθμούς, σύμβολα και κεφαλαία γράμματα. Ένα παράδειγμα είναι το εξής αντί για το σύνηθες 1234 ή password να είχαμε το παρακάτω X5j13$#eCM1cG@Kdc το οποίο και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να σπάσει.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο γεννήτριες κωδικών που μας δημιουργούν τυχαίες συμβολοσειρές για κωδικό.

Είναι δύσκολο να θυμόμαστε ένα τόσο περίπλοκο κωδικό. Καλό θα ήταν να αλλάξουμε μια λέξη σε ένα συνδυασμό από γράμματα, σύμβολα και αριθμούς π.χ. από password σε P@s$w03d το οποίο και πάλι δεν είναι ασφαλές λόγο της κοινής λέξης άλλα ασφαλέστερο από πριν.

Χρησιμοποιήστε Φράσεις

Μια καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιούμε μια φράση αντί για μια μόνο λέξη π.χ. I first went to Disneyland when I was 4 years old σε I1stw2DLwIw8yrs το οποίο είναι και ποιο εύκολο να θυμόμαστε.

Χρησιμοποιήστε emoticons

Ένα ακόμα trend είναι να χρησιμοποιούμε emoticons. Αν και δεν θα εμφανιστούν οι συνήθεις εικόνες, τα σύμβολα θα κάνουν την ίδια δουλειά και θα τα θυμόμαστε ποιο εύκολα.

Πως να ασφαλίσουμε τους κωδικούς μας

Εφόσον έχουμε αλλάξει τους κωδικούς μας και είναι μάλλον πολλοί τώρα θα πρέπει κάπως να τους θυμόμαστε. Ένας εύκολος τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε μια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών ( password manager). Ο password manager, είναι μια εφαρμογή που μπορώ να έχω όλους μου του κωδικούς αποθηκευμένους. Έτσι αντί να χρειάζεται να τους θυμάμαι όλους ορίζω έναν κύριο κωδικό που συνδέεται με όλους και αρκούμαι στο να θυμάμαι μόνο έναν.

Μερικοί  password manager  https://nordpass.com/, https://www.lastpass.com/

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:ΑΣΦΑΛΕΙΑ