Τεχνολογια

Η εικονικοποίηση Virtualization

virtualization

Η εικονικοποίηση (virtualization) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών περιβάλλοντων ή εικονικών μηχανών εντός ενός φυσικού υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα τρέχοντα στον ίδιο υπολογιστή ταυτόχρονα, κάθε ένα από αυτά εκτελούμενο ως εικονική μηχανή.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εικονικοποίησης:

  1. Εικονικοποίηση Υποδοχών (Full Virtualization): Εδώ, ο εικονικός χώρος είναι πλήρως απομονωμένος από το υλικό(hardware) και απαιτεί ένα ειδικό επίπεδο λογισμικού, γνωστό ως hypervisor, για να διαχειρίζεται τις εικονικές μηχανές και να προσομοιώνει το υλικό.
  2. Εικονικοποίηση Κοντέινερ (Containerization): Εδώ, οι εφαρμογές εκτελούνται μέσα σε ελαφριές εικονικές μονάδες που μοιράζονται τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή. Οι εικονικές αυτές μονάδες, γνωστές ως κοντέινερ, εκτελούνται σε ένα περιβάλλον που είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο υπολογιστή, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο πυρήνα με άλλα κοντέινερ στο σύστημα.

computer

Η εικονικοποίηση έχει πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης χρήσης του υλικού που απαιτείται για την εκτέλεση εφαρμογών, της διευκόλυνσης ανάπτυξης λογισμικού, καθώς και της ευκολίας διαχείρισης των εφαρμογών. Επίσης, βοηθάει στην απομόνωση των εφαρμογών για ασφάλεια και στη δημιουργία ευέλικτων περιβάλλοντων εκτέλεσης.

cloud-computing

Υπάρχουν αρκετά προγράμματα εικονικοποίησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα εικονικοποίησης είναι τα εξής:

  1. VMware vSphere/VMware Workstation: Η VMware παρέχει μια σειρά προϊόντων εικονικοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του VMware vSphere για επιχειρησιακή χρήση και του VMware Workstation για ατομική χρήση.
  2. Oracle VM VirtualBox: Το VirtualBox είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα εικονικοποίησης που προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων για να δημιουργήσετε και να διαχειριστείτε εικονικές μηχανές στον υπολογιστή σας.
  3. Microsoft Hyper-V: Το Hyper-V είναι μια πλατφόρμα εικονικοποίησης που παρέχεται από τη Microsoft και είναι ενσωματωμένη στα πιο πρόσφατα λειτουργικά συστήματα Windows.
  4. KVM (Kernel-based Virtual Machine): Το KVM είναι μια τεχνολογία εικονικοποίησης που ενσωματώνεται στον πυρήνα του Linux και επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών μηχανών σε συστήματα Linux.
  5. Docker: Το Docker είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα κοντέινερ που επιτρέπει τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την εκτέλεση εφαρμογών μέσα σε κοντέινερ με χρήση ελαφρών εικονικών μονάδων.

circuit-board

Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή προγράμματα εικονικοποίησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

…………..σε επόμενο άρθρο θα γίνει παρουσίαση χρήσης προγράμματος εικονική μηχανής.

 

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
1
Μου αρέσει
2
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια