InternetΑΣΦΑΛΕΙΑ

Βιομετρικά Στοιχεία και Ιδιωτικότητα

Βιομετρικά Στοιχεία και Ιδιωτικότητα
Τι είναι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά;

Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι φυσικά ή ανθρώπινα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ψηφιακή αναγνώριση ενός ατόμου για την παροχή πρόσβασης σε συστήματα, συσκευές ή δεδομένα. Πως όμως συνυπάρχουν Βιομετρικά Στοιχεία και Ιδιωτικότητα.

Τα Βιομετρικά Χαρακτηριστικά Χωρίζονται σε δύο Κατηγορίες
  1. Τα Φυσικά Χαρακτηριστηκά

Δακτυλικά αποτυπώματα: Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων έχουν γίνει πανταχού παρόντες τα τελευταία χρόνια λόγω της εκτεταμένης Χρήσης τους σε smartphone.

Φωτογραφία και βίντεο: Εάν μια συσκευή είναι εξοπλισμένη με κάμερα, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο ταυτότητας. Η αναγνώριση προσώπου και η σάρωση του αμφιβληστροειδούς είναι δύο κοινές προσεγγίσεις.

Χαρακτηριστικά του Σώματος: Η αναγνώριση προσώπου είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος ελέγχου ταυτότητας. Άλλες μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας με βάση την εικόνα περιλαμβάνουν αναγνώριση γεωμετρίας χεριών, που χρησιμοποιείται από το 5% των εταιρειών, σάρωση ίριδας ή αμφιβληστροειδούς, αναγνώριση παλάμης και αναγνώριση αυτιών.

Φωνή: Οι ψηφιακοί βοηθοί που βασίζονται στη φωνή και οι πύλες υπηρεσιών που βασίζονται σε τηλέφωνο χρησιμοποιούν ήδη αναγνώριση φωνής για την αναγνώριση χρηστών και τον έλεγχο ταυτότητας πελατών.

DNA: Σήμερα, οι σαρώσεις DNA χρησιμοποιούνται κυρίως στην επιβολή του νόμου για τον εντοπισμό υπόπτων – και στις ταινίες. Στην πράξη, η επαλήθευση με DNA είναι πολύ αργή και ακριβή για ευρεία χρήση. Αυτό αρχίζει να αλλάζει όμως. Πέρυσι, μια συσκευή αξίας 1.000 Ευρώ εμφανίστηκε στην αγορά η οποία έδινε αποτελέσματα DNA σε λίγα λεπτά – και οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να πέφτουν.

biometrics

  1. Τα αναγνωριστικά συμπεριφοράς

Είναι μια νεότερη προσέγγιση και χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνδυασμό με μια άλλη μέθοδο λόγω χαμηλότερης αξιοπιστίας. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, αυτά τα αναγνωριστικά συμπεριφοράς ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν παραπάνω.

Σήμερα, αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται συχνά για τη διάκριση μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία στο να φιλτράρει τα ανεπιθύμητα μηνύματα ή να εντοπίσει απόπειρες βίαιης εισόδου(brute force).

Μοτίβα πληκτρολόγησης: Όλοι έχουν διαφορετικό στυλ πληκτρολόγησης. Η ταχύτητα με την οποία πληκτρολογούν. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται από το ένα γράμμα στο άλλο, ο βαθμός αντίκτυπου στο πληκτρολόγιο.

Φυσικές κινήσεις: Ο τρόπος με τον οποίο περπατά κάποιος είναι μοναδικός για ένα άτομο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ταυτότητας υπαλλήλων σε ένα κτίριο ή ως δευτερεύον επίπεδο ελέγχου ταυτότητας για ιδιαίτερα ευαίσθητες τοποθεσίες.

Μοτίβα πλοήγησης: Οι κινήσεις του ποντικιού και οι κινήσεις των δακτύλων σε trackpads ή οθόνες αφή είναι μοναδικές για τα άτομα και είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν με λογισμικό.

biometricauthentication

Πόσο αξιόπιστος είναι ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας;

Τα διαπιστευτήρια ελέγχου ταυτότητας, όπως σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή εγγραφές φωνής ενδέχεται να διαρρεύσουν από συσκευές, από διακομιστές εταιρειών ή από το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ανάλυσή τους.

Ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου ενδέχεται να μην αναγνωρίζει έναν χρήστη που φοράει μακιγιάζ ή γυαλιά ή κάποιον που είναι άρρωστος ή κουρασμένος.

Οι άνθρωποι ακούγονται διαφορετικά όταν ξυπνούν, ή όταν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους σε πολυσύχναστο περιβάλλον ή όταν είναι θυμωμένοι ή ανυπόμονοι. Τα συστήματα αναγνώρισης μπορούν να ξεγελαστούν με μάσκες, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις, με αντίγραφα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ακόμη να ξεγελαστούν από αξιόπιστα μέλη της οικογένειας ή συγκατοίκους όταν ο νόμιμος χρήστης κοιμάται.

Οι ειδικοί συνιστούν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλαπλούς τύπους ελέγχου ταυτότητας και να κλιμακώνονται γρήγορα εάν βλέπουν προειδοποιητικά σημάδια. Για παράδειγμα, εάν το δακτυλικό αποτύπωμα ταιριάζει, αλλά το πρόσωπο όχι, ή η πρόσβαση στον λογαριασμό γίνεται από μια ασυνήθιστη τοποθεσία σε ασυνήθιστη ώρα, τότε να ενεργοποιείται μια εφεδρική μέθοδος ελέγχου ταυτότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για οικονομικές συναλλαγές ή αλλαγές κωδικού πρόσβασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απορρήτου στον βιομετρικό έλεγχο;

Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να μην θέλουν εταιρείες να συλλέγουν δεδομένα τους σχετικά με την ώρα της ημέρας και τις τοποθεσίες όπου συνήθως χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους. Εάν διαρρεύσουν αυτές οι πληροφορίες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν από κακοποιούς ή στην περίπτωση διασημοτήτων, από δημοσιογράφους. Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να μην θέλουν τα μέλη της οικογένειάς τους ή οι σύζυγοι να γνωρίζουν πού βρίσκονται συνεχώς.

Οι πληροφορίες θα μπορούσαν επίσης να καταχραστούν από κατασταλτικά κυβερνητικά καθεστώτα που υπερβαίνουν τα όρια. Ξένες δυνάμεις ενδέχεται να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Ενδεχομένως να στοχεύουν στην πολιτική αποσταθεροποίηση.

Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική προσβολή της αξιοπιστίας για την εταιρεία που συνέλεξε τα δεδομένα. Εάν για παράδειγμα οι ανιχνεύσεις DNA χρησιμοποιηθούν ευρέως δημιουργούν έναν εντελώς νέο τομέα ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο.

Το πλαίσιο οπότε της ιδιοτικότητας παραμένει σε συζήτηση.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
3
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Internet