InternetΑΣΦΑΛΕΙΑΤεχνολογια

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων

Φανταστείτε να θέλετε να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα το super market και το μηχάνημα να μην την δέχεται. Σίγουρα κάτι πάει λάθος, ένα από αυτά είναι ότι κάποιος έχει κλέψει τους κωδικούς σας από την τράπεζα και έχει αδειάσει τον λογαριασμό. Θα πρέπει εκτός από κωδικούς που είναι λίγο πιο περίπλοκοι από το 123456 να έχουμε πλέον και πολλαπλά επίπεδα στην ασφάλεια μας. Ένα από αυτά είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA-two factor authentication). 2FA

Τι είναι ο 2FA

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι ένα επιπλέον βήμα που προστίθεται στη διαδικασία σύνδεσης μας σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Ένας κωδικός αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας ή μια σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, βοηθά στην επαλήθευση της ταυτότητάς σας και αποτρέπει την πρόσβαση από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που δεν τα κατέχουν.

Ο 2FA προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο οποίο οι κυβερνοκλέφτες δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση. Όλα αυτά επειδή ο εγκληματίας χρειάζεται κάτι περισσότερο από τα κοινά διαπιστευτήριά του ονόματος χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης.

Ο 2FA είναι μια ηλεκτρονική μέθοδος ελέγχου ταυτότητας που απαιτεί από έναν χρήστη να αποδείξει την ταυτότητά του προτού του επιτραπεί η πρόσβαση σε έναν λογαριασμό. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων ονομάζεται έτσι επειδή απαιτεί συνδυασμό δύο παραγόντων. Ένα καλό παράδειγμα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στον πραγματικό κόσμο είναι μια κάρτα ATM. Εκτός από τη φυσική παρουσίαση της κάρτας, πρέπει επίσης να πληκτρολογήσετε το PIN σας για πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

2FAΠώς λειτουργεί ο 2FA

Για να κατανοήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τους παράγοντες. Ένας παράγοντας 2FA είναι αυτό που θα χρειαστείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό και γενικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Γνώση: Αυτοί οι παράγοντες απαιτούν από εσάς να γνωρίζετε κάτι, όπως ερωτήσεις ασφαλείας, ένα PIN που αποστέλλεται στη συσκευή σας ή ένα συγκεκριμένο πάτημα πλήκτρου.

Κατοχή: Ο χρήστης πρέπει να κατέχει φυσικά τον παράγοντα, όπως χρεωστική κάρτα ή μονάδα USB, και να τον τοποθετήσει στη συσκευή για να εισέλθει.

Βιολογία: Η πρόσβαση χορηγείται μόλις ο χρήστης αποδείξει την ταυτότητά του μέσω βιολογικών δεικτών όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή φωνή.

Πόσο ασφαλές είναι ο 2FA

Τίποτα δεν είναι 100 % ασφαλές. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι εγκληματίες μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα. Αποκτώντας πρόσβαση στον λογαριασμό σας ακόμη και αν έχετε ενεργοποιήσει το 2FA. Για παράδειγμα, η χαμένη ανάκτηση κωδικού πρόσβασης συνήθως επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω email και μπορεί να παρακάμψει πλήρως το 2FA.

Ωστόσο, το να προσθέσετε ένα επιπλέον εμπόδιο στην κακόβουλη πρόσβαση είναι καλό. Διαφυλάσσει τους λογαριασμούς σας καλύτερα από το να τους αφήσετε ευάλωτους μη ενεργοποιώντας το 2FA.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
1
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Internet