Τεχνολογια

Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto

Ποιος είναι ο Satoshi

Ο εφευρέτης του Bitcoin παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. «Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto».

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 περίπου στις 18:15:05 UTC ο Satoshi Nakamoto εξόρυξε το πρώτο bitcoin. Ο εφευρέτης είχε αποκαλύψει τη δημιουργία σε μια μικρή διαδικτυακή κοινότητα επιστημόνων υπολογιστών και χάκερ που είχαν εμμονή με την κρυπτογραφία δύο μήνες νωρίτερα.

Χρόνια πριν ο κόσμος ακούσει για το Bitcoin, κάποιος που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Satoshi είχε δημοσιεύσει σε blog  και έστελνε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άλλους προγραμματιστές. Χωρίς ποτέ να αποκαλύψει την τοποθεσία του την εθνικότητα ή ακόμα και ένα πραγματικό όνομα. Ο Satoshi κυκλοφόρησε το Bitcoin και το είδε να ξεκινάει, και στη συνέχεια – τον Απρίλιο του 2011 – έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν φίλο προγραμματιστή λέγοντας: «Έχω προχωρήσει σε άλλα πράγματα».

Μετά από αυτό Ο Satoshi εξαφανίστηκε.

O Satoshi και το Bitcoin

Εάν ο Satoshi άφησε ενδείξεις, μπορούν να βρεθούν στον κώδικα και τα μηνύματα που έγραψε ο εφευρέτης μεταξύ 2008 και 2011. Αυτά αριθμούν μόλις μερικές εκατοντάδες μηνύματα που αποτελούνται κυρίως από δημοσιεύσεις σε ένα φόρουμ που δημιούργησε το BitcoinTalk το 2009.

btc

Σε αυτό το σημείο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βαρεθεί τα λόγια του Satoshi, αλλά όταν γράφτηκαν για πρώτη φορά διαβάστηκαν κυρίως από μερικές δεκάδες ερμητικά μέλη της Λίστα Αλληλογραφίας Κρυπτογραφίας – που αποτελούνται από προγραμματιστές που ειδικεύονται στην εφεύρεση τεχνικών για ασφαλή επικοινωνία. Πολλοί στη λίστα αλληλογραφίας προσδιορίστηκαν ως «cypherpunks» που υποστήριξαν τη χρήση της κρυπτογραφίας για να επιφέρουν κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Το bitcoin γράφτηκε σε C++

Με δικό του λογαριασμό, ο Satoshi άρχισε να κωδικοποιεί την πρώτη έκδοση του Bitcoin στη γλώσσα προγραμματισμού C++ κάποια στιγμή την άνοιξη του 2007. Το 2008, μοιράστηκε την ιδέα του με μερικούς συναδέλφους κρυπτογράφους που είχαν ξεκινήσει τα πρώτα κρυπτονομίσματα b-money και Hashcash. Αμέσως μετά, μοιράστηκε την ιδέα του ευρύτερα μέσω της λίστας αλληλογραφίας κρυπτογραφίας.

Όταν ο Satoshi ανακοίνωσε το Bitcoin στη λίστα αλληλογραφίας κρυπτογράφησης, είχε μια χλιαρή υποδοχή. Ο θρυλικός κρυπτογράφος Hal Finney, το πρώτο άτομο που έλαβε ποτέ bitcoin από τον Satoshi σχολίασε. Οι κρυπτογράφοι έχουν δει πάρα πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια από ανίδεους. Έχουν την τάση να αγνοούν τις καινοτομίες.

Η ανεξαρτησία του Bitcoin από το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν μια ιδέα που πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ελκυστική εκείνη τη στιγμή. Δεδομένου ότι ο Satoshi είχε μόλις δει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να υποχωρεί. Εξαιτείας των πολύ ανεύθυνων στοιχημάτων που πραγματοποιήθηκαν από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

bitcoin

Το βασικό πρόβλημα με το συμβατικό νόμισμα είναι όλη η εμπιστοσύνη που απαιτείται για να λειτουργήσει, σημείωσε ο Satoshi. «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις τράπεζες να κρατούν τα χρήματά μας και να τα μεταφέρουν ηλεκτρονικά, αλλά τα δανείζουν σε κύματα πιστωτικών φυσαλίδων με ελάχιστο αποθεματικό».

Γιατί ο Satoshi μπορεί να θέλει να παραμείνει ανώνυμος

Εάν ο πραγματικός Satoshi ζει και αναπνέει, υπάρχουν μερικοί επιτακτικοί λόγοι να μείνει κρυμμένος. Στην πραγματικότητα, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έκδοσαν μια σειρά κατηγοριών εναντίον των ιδρυτών μιας νεοσύστατης εταιρείας που ονομάζεται e-Gold το 2007. Ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία τους δεν εμπόδισε ρητά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλα εγκλήματα ξεπλένοντας χρήμα με κρυπτονομίσματα.

Υποθέτοντας ότι ο δημιουργός του Bitcoin είναι ζωντανός. Θα μπορούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Υπάρχει όμως και μια πιο συναρπαστική ανατροπή. Επειδή το blockchain του Bitcoin είναι ανοιχτό, είναι πιθανό οι ερευνητές να προσδιορίσουν εύκολα μεγάλο μέρος του bitcoin που εξόρυξε ο Satoshi τις πρώτες μέρες της εφεύρεσής του.

Μετά την αρχή, όταν ο Satoshi έστειλε μερικά bitcoin σε πρώιμους δοκιμαστές. Τα νομίσματα του Satoshi φαίνεται ότι δεν έχουν σταλεί ποτέ, ούτε ξοδευτεί ούτε κεφαλαιοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς τα μερίδια του εφευρέτη Bitcoin έχουν αποκτήσει δυνητικά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο των χρημάτων που έβγαλε ο Satoshi κυριολεκτικά παρέμεινε ανέγγιχτο.

Τελευταία λόγια

Αυτό που μας μένει είναι η δημιουργία τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Satoshi και ίσως ένα τελευταίο δώρο. Τα χαμένα νομίσματα κάνουν τα νομίσματα όλων των άλλων να αξίζουν λίγο περισσότερο. Έγραψε ο Satoshi, ως απάντηση στο νήμα του 2010 BitcoinTalk. Σχετικά με τους χρήστες που χάνουν πρόσβαση στα πορτοφόλια τους. «Σκεφτείτε το ως δωρεά σε όλους».

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
2
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια