Τεχνολογια

Proof of Stake (PoS) – Proof of Work(PoW)

PoS

Τι είναι το Proof of Stake (PoS)

Η έννοια του Proof of Stake (PoS) δηλώνει ότι ένα άτομο μπορεί να εξορύξει ή να επικυρώσει συναλλαγές μπλοκ(blockchain) ανάλογα με το πόσα νομίσματα διαθέτει. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα νομίσματα ανήκουν σε έναν «ανθρακωρύχο», τόσο περισσότερη δύναμη εξόρυξης έχουν.

Η απόδειξη συμμετοχής (PoS) δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση στην έννοια της απόδειξης της εργασίας (PoW), για την αντιμετώπιση εγγενών ζητημάτων στο τελευταίο. Επί του παρόντος, μόνο τα altcoins χρησιμοποιούν την έννοια της απόδειξης του συμμετοχής. Όταν ξεκινά μια συναλλαγή, τα δεδομένα συναλλαγής προσαρμόζονται σε ένα μπλοκ με μέγιστη χωρητικότητα 1 megabyte και στη συνέχεια αναπαράγονται σε πολλούς υπολογιστές ή κόμβους στο δίκτυο. Οι κόμβοι είναι που καθορίζουν το σώμα του blockchain και επαληθεύουν τη νομιμότητα των συναλλαγών σε κάθε μπλοκ.

Proof-of-Stake

Για να πραγματοποιηθεί το βήμα επαλήθευσης, οι κόμβοι ή οι «ανθρακωρύχοι» θα πρέπει να λύσουν ένα υπολογιστικό παζλ, γνωστό ως πρόβλημα απόδειξης εργασίας. Ο πρώτος «ανθρακωρύχος» που αποκρυπτογραφεί κάθε πρόβλημα συναλλαγής μπλοκ ανταμείβεται με ένα νόμισμα. Μόλις επαληθευτεί ένα μπλοκ συναλλαγών, προστίθεται στο blockchain, ένα δημόσιο διαφανές βιβλίο καταγραφή συναλλαγών(ledger).

Διαχείριση εξορυκτικής δύναμης

Η εξόρυξη απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ για την εκτέλεση διαφορετικών κρυπτογραφικών υπολογισμών ώστε να ξεκλειδώσει τα μπλοκ. Η υπολογιστική ισχύς μεταφράζεται σε υψηλή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος που απαιτείται για την απόδειξη της εργασίας(PoW).

Το 2015, εκτιμήθηκε ότι μια συναλλαγή Bitcoin απαιτούσε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να τροφοδοτήσει 1,57 αμερικανικά νοικοκυριά την ημέρα. Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί από τότε. Σύμφωνα με τον δείκτη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας Bitcoin του Πανεπιστημίου του Cambridge, το Bitcoin καταναλώνει περίπου 119,87 terawatt/ώρες ετησίως, δηλαδή περισσότερο από ό, τι καταναλώνουν ετησίως χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ολλανδία.

Για να πληρώσουν το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, οι «ανθρακωρύχοι» συνήθως πουλούσαν τα κρυπτονομίσματα τους για χρήματα. Αυτό θα οδηγούσε σε καθοδική κίνηση των τιμών.

gpu

Η απόδειξη συμμετοχής (PoS) επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Αποδίδοντας εξορυκτική ισχύ στην αναλογία των κερμάτων που διαθέτει ένας «ανθρακωρύχος». Με αυτόν τον τρόπο, αντί να χρησιμοποιεί ενέργεια για να απαντήσει στους γρίφους PoW, ένας ανθρακωρύχος PoS περιορίζεται στην εξόρυξη ενός ποσοστού συναλλαγών που αντανακλά το μερίδιο ιδιοκτησίας τους. Για παράδειγμα, ένας ανθρακωρύχος που κατέχει το 3% των διαθέσιμων κερμάτων μπορεί θεωρητικά να εξορύξει μόνο το 3% των μπλοκ.

Ποια νομίσματα χρησιμοποιούν απόδειξη συμμετοχής

Το Peercoin, το Nxt, το Blackcoin και το ShadowCoin χρησιμοποιούν όλα PoS.

Μπορεί το Bitcoin να αλλάξει σε απόδειξη συμμετοχής

Υπάρχει μια συζήτηση ότι είναι σχεδόν αδύνατο το Bitcoin να αλλάξει σε απόδειξη συμμετοχής. Αυτό συμβαίνει λόγο τεχνικών προκλήσεων που εμπλέκονται στη μετάβαση. Κάποιες  που θα αδικήσουν εκείνους που έχουν καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια τους στο bitcoin. Ωστόσο, θεωρητικά, πολλοί συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του οργανισμού ελβετικών χρηματιστών κρυπτονομισμάτων Bitcoin Suisse, προβλέπουν ότι τελικά, το Bitcoin θα μεταβεί σε μοντέλο απόδειξης συμμετοχής.

 

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
1
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια