Τεχνολογια

FreeSync vs G-Sync

Απολαμβάνετε τα παιχνίδια, αλλά μετά από μερικές ώρες στην οθόνη, αρχίζετε να κουράζεστε. Αυτό συνήθως προκαλείται από μία κακή οθόνη. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το Adaptive-Sync. Αύτο είναι εφικτό χάρη στην τεχνολογία FreeSync της AMD και την τεχνολογία G-Sync της NVIDIA.

Το Adaptive-Sync

Το Adaptive-Sync εξαλείφει ταυτόχρονα το screen tearing, το stuttering και το latency ταυτόχρονα και το κάνει με ελάχιστη καθυστέρηση στο σήμα εισόδου.

screen tearing: εμφανίζεται κυρίως όταν ο ρυθμός καρέ(frame rate) υπερβαίνει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σας.

stuttering: είναι όταν ο ρυθμός καρέ ή ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης σας πέσει κάτω από τον κανονικό ρυθμό για την οθόνη σας.

latency: Αναφέρεται σε λανθάνουσα κατάσταση ή καθυστέρηση που μετράτε από τη διαφορά μεταξύ του χρόνου που υπάρχει μια είσοδος σήματος και του χρόνου που χρειάζεται η είσοδος για να εμφανιστεί στην οθόνη. Αυτός ο χρόνος καθυστέρησης έχει μετρηθεί έως και 68 ms, ή το ισοδύναμο των 3-4 καρέ σε μια οθόνη 60 Hz.

screen-tearing

Η πραγματική ερώτηση είναι αν χρειάζεστε το Adaptive-Sync; Αυτό είναι μεγάλο ερώτημα ειδικά αν είστε επαγγελματίας στο χώρο του gaming. Σε αυτόν τον οδηγό, θα συζητήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα αποκτήσετε εάν χρησιμοποιείτε το FreeSync ή G-Sync.

Τι είναι το FreeSync;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το FreeSync είναι η τεχνολογία Adaptive-Sync της AMD. Απευθύνεται σε ανταγωνιστικούς παίκτες που θέλουν την πιο ακριβή εικόνα ενώ μετακινούνται στο χώρο του παιχνιδιού. Κάτι που συνιστάται ιδιαίτερα για παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό.

Το screen tearing θα συμβεί εάν ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης σας δεν είναι παρόμοιος με τον ρυθμό καρέ(frame rate) του παιχνιδιού. Όσοι παίζουν παιχνίδια όπως το CS: GO, το Fortnite, το Valiant και το PUBG ενδέχεται να παρατηρήσουν προβλήματα screen tearing, τα οποία θα μειώσουν τη συνολική εμπειρία χρήσης παιχνιδιού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η GPU(Graphics Processing Unit,) αποδίδει τα καρέ πιο γρήγορα από την οθόνη σας, γεγονός που προκαλεί ορισμένα μέρη της εμφανιζόμενης εικόνας ως λωρίδες διαφορετικών καρέ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η GPU δεν μπορεί να συγχρονίσει το σήμα εξόδου εικόνας με το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σας, θα αντιμετωπίσετε σημαντικά προβλήματα στα εφέ.

Επιλέγοντας μια οθόνη με FreeSync, θα μπορείτε να συγχρονίζετε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σας με την GPU σας με ευκολία, εξαλείφοντας το screen tearing.

amd-freesync

Τι είναι το G-Sync;

Το G-Sync λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το FreeSync. Ελέγχει άμεσα την οθόνη έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται τη ροή σήματος από την κάρτας γραφικών.

Με την πάροδο των ετών, η NVIDIA έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση των τεχνολογιών G-Sync και υποστηρίζει πλέον έως και 144 Hz σε 4K πάνελ.

Οι οθόνες G-Sync είναι συνήθως πιο ακριβές από τις οθόνες FreeSync. Ο λόγος είναι ότι περιλαμβάνουν ειδικό υλικό στην οθόνη που λειτουργεί με την έκδοση Adaptive-Sync της NVIDIA.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μιας οθόνης G-Sync είναι ότι έχει τεχνολογία για μείωση θόλωσης(blurring reduction). Γνωστό ως Ultra Low Motion Blur (ULMB), είναι ένα χαρακτηριστικό που αναπτύχθηκε από τη NVIDIA. Λειτουργεί με την εναλλαγή του οπίσθιου φωτισμού με τον ίδιο ρυθμό με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σας. Ο οποίος με τη σειρά του απομακρύνει την εμφάνιση των σημείων ghosting(θολά σημεία) στην εικόνα της οθόνη σας.

Το G-Sync παρέχει επίσης την πιο σταθερή απόδοση όσον αφορά τη μείωση του screen tearing. Ακόμα και με χαμηλούς ρυθμούς ανανέωσης, η NVIDIA έχει διασφαλίσει ότι δεν θα παρατηρήσετε κανένα screen tearing. Μόλις φτάσει ο ρυθμός ανανέωσης σε μικρότερο των 30Hz. Το G-Sync θα διπλασιάσει την απόδοση των καρέ, η οποία με τη σειρά της θα διπλασιάσει τον ρυθμό ανανέωσης. Διασφαλίζοντας ότι όλα συνεχίζουν να λειτουργούν στο προσαρμοστικό εύρος ανανέωσης.

Αποτελέσματα

Και στις 2 περιπτώσεις οι τεχνολογίες είναι ένα βήμα προς την καλυτέρευση της  εμπειρίας χρήσης από του Gamers.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
4
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια