Βιομετρικά Στοιχεία Συμπεριφοράς
Δεν χρειάζεται να είστε γνώστης της τεχνολογίας για να γνωρίζετε ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο και οι μέθοδοί τους εξελίσσονται συνεχώς σε πολυπλοκότητα. Για να συμβαδίσουμε, οι μέθοδοι ασφάλειας και ελέγχου ταυτότητας πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς.
Το κύριο ζήτημα είναι ότι αυτές οι πρόσθετες μέθοδοι ελέγχου ταυτότητας μπορεί να είναι δύσχρηστες, αποτρέποντας έτσι τη χρήση τους. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα από την Prove διαπίστωσε ότι το 33% των καταναλωτών δεν ενεργοποιεί τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) επειδή τον βρίσκει πολύ ενοχλητικό.
Λοιπόν, ποια είναι η λύση; Ένας αυξανόμενος αριθμός ειδικών του κλάδου πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι έλεγχος ταυτότητας βιομετρικών στοιχείων συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την ομάδα έρευνας αγοράς IMARC, η παγκόσμια αγορά βιομετρικών στοιχείων συμπεριφοράς είχε αξία 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Αναμένουν ότι αυτό θα αυξηθεί σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, με ρυθμό ανάπτυξης 13,5% κατά την περίοδο 2023-2028.
Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Γιατί τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς μπορεί σύντομα να είναι μεγάλη υπόθεση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Τι είναι τα βιομετρικά
Όταν ακούτε τη λέξη βιομετρία, πιθανότατα σκέφτεστε αμέσως την αναγνώριση προσώπου και την σάρωσή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αλλά αυτή είναι μόνο μια κατηγορία βιομετρικών στοιχείων. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά άλλα που αντιστοιχούν σε διαφορετικά μέρη της ανθρώπινης φυσιολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαλήθευση ταυτότητας. Οι τρεις κύριες κατηγορίες βιομετρικών στοιχείων είναι:
Μορφολογικά βιομετρικά: Αυτός ο τύπος εστιάζει σε μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά του σώματός σας. Οι σαρωτές ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν οτιδήποτε, από το πρόσωπο και τα δακτυλικά αποτυπώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως έως τους αμφιβληστροειδής, τα αυτιά, ακόμη και τις φλέβες.
Βιολογικά βιομετρικά: Αυτός ο τύπος είναι ουσιαστικά ή αναγνώριση DNA και απαιτεί τη συλλογή στοιχείων της ανθρώπινης φυσιολογίας, όπως δείγματα αίματος ή άλλα σωματικά υγρά.
Συμπεριφορικά βιομετρικά: Αυτός ο τύπος εστιάζει στην αναγνώριση προτύπων συμπεριφοράς μοναδικών για κάθε άτομο. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο μοναδικό είναι το περπάτημα, η φωνή ή η γραφή τους, αλλά τα συστήματα ασφαλείας μπορούν να εκπαιδευτούν για να εντοπίσουν την ταυτότητά σας χρησιμοποιώντας αυτούς τους δείκτες.
Όπως πιθανότατα έχετε παρατηρήσει, η μορφολογική είναι επί του παρόντος ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας, ενώ τα βιολογικά βιομετρικά στοιχεία είναι κάπως επεμβατικά, επομένως γενικά δεν χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.
Είναι εύχρηστο
Ως μέθοδος ελέγχου ταυτότητας, τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς είναι το αντίθετο του δύσχρηστου. Η κύρια έκκλησή του είναι ότι είναι παθητικό. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει επιπλέον βήματα για να το ρυθμίσει το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσει έναν ιστότοπο, μια εφαρμογή ή μια πλατφόρμα όπως θα έκανε συνήθως. Δεν γίνεται λήψη επιπλέον εφαρμογών, λήψη φωτογραφιών του προσώπου τους ή παροχή δεδομένων επαλήθευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Όλα γίνονται στο παρασκήνιο. Αυτή η ευκολία χρήσης και η ενισχυμένη ασφάλεια απευθύνονται τόσο στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και στους πελάτες.
Μια άλλη ουσιαστική έκκληση είναι η δυνατότητα συνεχούς ελέγχου ταυτότητας και επιβεβαίωσης ότι ο σωστός χρήστης είναι παρών, και πάλι χωρίς καμία επιπλέον εισαγωγή από τον χρήστη. Ο συνεχής έλεγχος ταυτότητας αξιολογεί τη συμπεριφορά των χρηστών σε συνεχή βάση για να προσδιορίσει ποιοι είναι αντί να τους ζητήσει να συνδεθούν ξανά ή να επιβεβαιώσουν μια αλλαγή τοποθεσίας.
Τομείς που θα ευδοκιμούσε
Ο έλεγχος ταυτότητας συμπεριφοράς πιθανότατα θα αρέσει σε όλους τους κλάδους, αλλά τομείς όπου θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός περιλαμβάνουν:
Οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης και των απομακρυσμένων υπηρεσιών όπου η ακριβής επαλήθευση ταυτότητας είναι υψίστης σημασίας.
Οι βιομηχανίες τραπεζών και ηλεκτρονικού εμπορίου αναζητούν πάντα τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να σταματήσουν την απάτη.
Το IoT(Internet Of Things) και οι έξυπνες συσκευές όπου ο έλεγχος ταυτότητας και το απόρρητο έχουν αποδειχθεί πρόκληση μέχρι στιγμής.
Τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς είναι αναμφίβολα μια συναρπαστική λύση με αμέτρητες δυνατότητες για τη βελτίωση του ελέγχου ταυτότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και γενικότερα στο Διαδίκτυο. Μια μέθοδος ελέγχου ταυτότητας σπάνια παρέχει προηγμένο επίπεδο ασφάλειας ενώ είναι φιλική προς το χρήστη. Αλλά όπως κάθε άλλη τεχνολογία, δεν είναι αλάνθαστη και υπάρχει κάποια πιθανότητα κατάχρησης. Επομένως, οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν εάν τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς θα είχαν νόημα με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα και τις πρακτικές ασφαλείας τους πριν ξεκινήσουν να τα αξιοποιούν.