Internet

Σύντομή Ιστορία Των Περιηγητών Διαδικτύου

Ιστορία των Των Περιηγητών Διαδικτύου

Όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας κάποιον browser (Περιηγητής) για ψυχαγωγία ή δουλειά. Οι δυνατότητες των browser είναι πλέον τεράστιες σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Παρακάτω θα δούμε μια Σύντομή Ιστορία Των Περιηγητών Διαδικτύου

Χρονική Διαδρομή

1990 – Ο Tim Berners-Lee δημιουργεί το Worldwide Web(Ας μην το συγχέουμε με το World Wide Web) και το μετονομάζει λίγο αργότερα σε Nexus για να διαφέρει από το διεθνές οργανισμό τυποποιήσεις World Wide Web, o Nexus ήταν τότε και ο μοναδικός browser αλλά και ο μόνος τρόπος για να συνδεθείς στο διαδίκτυο.

1992 – Lynx ήταν ένας browser βασισμένος σε κείμενο μη μπορώντας να αναπαραστήσει γραφικά.

1993 – Στην συνέχεια έχουμε τον Mosaic ο οποίος ήταν ο πρώτος που υποστήριζε εικόνες μέσα στο κείμενο κάτι το οποίο τον έκανε και τον πιο δημοφιλή εκείνη την εποχή.

1994 – Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη ήταν ο Netscape Navigator.

1995 – Ο Internet Explorer έκανε το ντεμπούτο του ως ο πρώτος browser της Microsoft.

1996 – O Opera ξεκίνησε σαν μια έρευνα το 1994 και υλοποιήθηκε 2 χρόνια αργότερα. Αυτό ήταν αδιαμφισβήτητα η έναρξη του «πολέμου» των browser, κυρίως μεταξύ IE3 και Navigator 3 με τον IE να κερδίζει στα σημεία.

2003 – O Safari της Apple έγινε διαθέσιμος για Macintosh υπολογιστές αντί του Navigator.

2004 – Η Mozilla φέρνει στο προσκήνιο έναν από τους δημοφιλέστερους browser μέχρι σήμερα τον Firefox.

2007 – Η έκδοση του Safari για κινητά ως browser στης συσκευές της Apple είναι η δημοφιλέστερη στο iOS Marker.

2008 – Εμφανίζεται ο Google Chrome για να κυριαρχήσει στην αγορά των Browser.

2011 – Ο Opera mini δημιουργείται με στόχο την αυξανόμενη αγορά κινητών συσκευών.

2015 – Εμφανίζεται ο Edge από την Microsoft.

 

browser-fight

 

Πόλεμος των «Browsers»

Από την εποχή των 90’s οι Internet Explorer και Netscape Navigator αντιμάχονταν για την κυριαρχία μεταξύ τους εναλλάσσοντας  στην πρωτιά με τον IE 3 να επικρατεί τελικά όταν η Microsoft τον ενσωμάτωσε στο λειτουργικό της. Το ίδιο συνέβη και το 2003 με τον Safari όταν η Apple  τον ενσωμάτωσε στα Macintosh σαν προεγκατεστημένο Browser.

Μετά από καιρό όπου ο ΙE ήταν στην πρώτη θέση ο Netscape που είχε πλέον χάσει έκανε τον πηγαίο του κώδικα ανοιχτό και τον έδωσε στην Mozilla. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον Firefox όπου και επικράτησε για αρκετά χρόνια μέχρι την έλευση του Chrome.

Στο διάστημα αυτό έχουμε δει, η χρήση των mobile browsers να εκτινάσσεται και να εμφανίζονται  συνεχώς ανανεωμένες τεχνολογίες των HTML και CSS που εντείνουν ακόμα των «Πόλεμο των Browser», σήμερα οι ποιο δημοφιλείς είναι ο Internet Explorer(αποσύρθηκε), Safari, Firefox, Chrome, Opera και Edge.

Αυτός ο ανταγωνισμός έρχεται με τη μορφή συχνών ενημερώσεων των Browser που μπορεί να παρατηρήσετε καθώς κάθε πρόγραμμα περιήγησης προσπαθεί να γίνει καλύτερο σε ταχύτητα, ασφάλεια, δυνατότητες και σχεδιασμό.

Στην Σύντομή Ιστορία των Των Περιηγητών Διαδικτύου είδαμε την τρομερή τους εξέλιξη.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Internet