InternetΑΣΦΑΛΕΙΑΠρογραμματα

Είναι ασφαλείς οι εικονικοί βοηθοί ?

εικονική βοηθοί

Εκτελέσατε ποτέ μια εντολή στο τηλέφωνο λέγοντας “OK, Google”. Η μήπως έτυχε να χρησιμοποιήσετε την Siri για να υπαγορεύσετε μια απάντηση στο Facebook. Είναι ασφαλείς οι εικονικοί βοηθοί ?

Στην εποχή του Διαδικτύου, τα smartphones, οι υπολογιστές μας και πολλές άλλες συσκευές είναι εφοδιασμένες με εικονικούς βοηθούς με φωνητική ενεργοποίηση. Παραδείγματα είναι οι Siri, Alexa, Cortana, Google Assistant, Bixby κ.α. Μπορούν να κάνουν πολλά ωραία πράγματα για εμάς, όπως ο έλεγχος του καιρού, παραγγελία μιας πίτσας, να δούμε τα email μας αλλά και να προγραμματίσουμε μια συνάντηση.

Παρόλο που προσφέρουν μεγάλη ευκολία στην καθημερινότητα μας, οι έξυπνες συσκευές μπορούν να γίνουν στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Οι βοηθοί ακούνε σχεδόν όλη την ώρα, έτοιμοι να ενεργοποιηθούν με μια λέξη όπως “Alexa” ή “OK, Google”. Χωρίς κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, αυτές οι συσκευές μπορούν να επιτρέψουν σε χάκερ να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες μας και να παρακολουθούν τις συνομιλίες μας.

Προβλήματα στην ασφάλεια

Υποκλοπή

Σκεφτείτε τη χρήση συσκευών που είναι εφοδιασμένες με εικονικούς βοηθούς όμως καλό θα ήταν να είναι σε σίγαση πρώτα. Το θέμα είναι ότι για εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, οι εικονικοί βοηθοί και άλλες παρόμοιες τεχνητές νοημοσύνης εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν μια πύλη στη ζωή των ανθρώπων. Μέσω της παρακολούθησης συνομιλιών, της εξέτασης προσωπικών δεδομένων και των ενεργειών που εκτελεί ο βοηθός.

Digital-Assistants

Απομακρυσμένη πρόσβαση

Ο φωνητικός έλεγχος διευκολύνει επίσης την έγχυση κάθε είδους κακόβουλου λογισμικού και spyware όταν τα θύματα προσθέτουν άθελά τους νέες «δεξιότητες» στον βοηθό μέσω λέξεων «ενεργοποίησης». Το χειρότερο, οι λεγόμενες «επιθέσεις σέρφινγκ» που διεισδύουν σε εικονικούς βοηθούς μέσω ακουστικών υπερηχητικών κυμάτων μπορούν να εκμεταλλευτούν πολλές δυνατότητες. Όλα αυτά χωρίς να αγγίζουν άμεσα τη συσκευή, ακόμη και χωρίς να ακούγεται φωνή!

Έλλειψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας

Οι περισσότεροι εικονικοί βοηθοί στερούνται ισχυρών συστημάτων ελέγχου ταυτότητας χρήστη. Αυτό είναι συχνά βούτυρο στο ψωμί για τους χάκερ ώστε να εκμεταλλευτούν φωνητικές εντολές.

Επιπλέον, πολλές έξυπνες συσκευές ή προγράμματα δεν χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Γεγονός που καθιστά τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους ευάλωτα.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Κλείστε το μικρόφωνο

Θυμηθείτε: ο βοηθός σας καταγράφει όλα όσα λέτε όταν “ακούει” (ή “νομίζει” ότι “ακούει”) τις λέξεις κλειδιά. Για να σταματήσει η εφαρμογή να ακούει, θα πρέπει να θέσετε σε σίγαση τον φωνητικό σας βοηθό όταν δεν τον χρειάζεστε.

Μπορεί επίσης να μπορείτε να ενεργοποιήσετε ειδοποιήσεις που σας λένε πότε ο βοηθός ακούει ενεργά.

Διαγράψτε περιττές εντολές και πληροφορίες

Σημαντικά δεδομένα που δεν θέλετε να παραμένουν στην συσκευή πρέπει να εκκαθαρισθούν. Για παράδειγμα, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, οι κωδικοί πρόσβασης και άλλα διαπιστευτήρια δεν είναι ασφαλές να έχει πρόσβαση ο βοηθός σας.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε την αποσύνδεση λειτουργιών από τον βοηθό όπως η λίστα επαφών σας ή το ημερολόγιό σας. Αυτά είναι τα μέρη που οι χάκερ προσπαθούν συχνά να αξιολογήσουν για να λάβουν τα δεδομένα του χρήστη.

Αναγνώριση φωνής

Ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε την πρόσβαση των χάκερ στον εικονικό βοηθό σας είναι να τον ρυθμίσετε για να αντιδρά μόνο στη φωνή σας και όχι στη φωνή κανενός άλλου.

Επιπλέον επίπεδο ασφάλειας

Για να αποτρέψετε εισβολές από πολλές κυβερνοεπιθέσεις, ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων(2FA).

Για αυτό, χρειάζεστε τόσο τον κωδικό πρόσβασής σας όσο και μια πρόσθετη πληροφορία, όπως έναν κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας ή έναν τυχαίο αριθμό που δημιουργείται από μια εφαρμογή.

AI-bots-research-

Παρόλο που οι εικονικοί βοηθοί είναι πολύ βολικοί και κάνουν μερικές από τις καθημερινές μας εργασίες λίγο πιο εύκολες. Ενέχουν επίσης πολύ υψηλό κίνδυνο εκθέτοντας πληροφορίες σας στους χάκερ.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
1
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Internet