-
Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή Κυβερνοασφάλειας για τα παιδιά
Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν κινδύνους Κυβερνοασφάλειας στο διαδίκτυο ίδιους σχεδόν πάντα με αυτούς των ενηλίκων (δρομολόγηση μέσω συνδέσμων σε κακόβουλα site, ιούς, κακόβουλο λογισμικό κ.α.). Υπάρχουν όμως τεχνικές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες ειδικά για να κατευθύνουν τα παιδιά μέσω link σε site «διασκέδασης» ή σε site με «ελεύθερο περιεχόμενο». Μηνύματα που δείχνουν ότι είναι από φίλους, προσφορές για δωρεάν μουσική και ό,τι άλλο θα δελέαζε ένα παιδί να κάνει download σε κακόβουλο λογισμικό.
-
Πως θα μιλήσω στα παιδιά για την ασφάλεια διαδικτύου
Η κυβερνοασφάλεια είναι στην πραγματικότητα ένα εύκολο θέμα να συζητήσει κάποιος. ‘Οπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά δεν θέλουν να τους κοροϊδεύουν και να τους εκμεταλλεύονται. Ενημερώστε τους ότι αυτά τα άτομα θέλουν να τους εκμεταλλευτούν κλέβοντας τις προσωπικές τους πληροφορίες. Πρέπει να τους εμφυσήσουμε ότι όπως και στην καθημερινότητα μας τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Πρέπει να μάθουν να κρίνουν – αντιλαμβάνονται του κινδύνους. Η συζήτηση μας με τα παιδιά δεν θα πρέπει να σταματήσει στην μια φορά αλλά να επαναλαμβάνεται σε κατάλληλα χρονικά διαστήματα. Ρωτήστε τα τη γνώμη τους και αφήστε τα να «καθοδηγήσουν» την συζήτηση, συχνά τα παιδία έχουν παραπάνω τεχνικές γνώσεις για το διαδίκτυο.
-
Πως προστατεύω του υπολογιστές της οικογένειας μου
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε λογισμικό ασφαλείας (antivirus) το οποίο μαζί με το λειτουργικό μας σύστημα πρέπει να είναι ενημερωμένα. Συχνά οι εταιρείες ενημερώνουν σχεδόν αμέσως το λογισμικό τους απέναντι σε μια καινούρια απειλή. Επίσης τα παραπάνω σε συνδυασμό με ένα δυνατό κωδικό αλλά και τον έλεγχο επισκεψιμότητας των παιδιών μας σε ιστότοπους είναι τα καλύτερα προληπτικά μέτρα.
-
Πως προστατεύω τις κινητές συσκευές μου
Υπάρχουν εφαρμογές και για τα κινητά, tablet που προστατεύουν επίσης από κακόβουλο λογισμικό. Όμως και εδώ τα επίπεδα ασφαλείας που πρέπει να έχουμε πρέπει να είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα θα πρέπει να βάλουμε κατ’ ελάχιστο έναν αριθμό – pin(personal identification number) στο κινητό μας. Έτσι κάθε φορά που αυτό μένει ανενεργό να κλειδώνει από μόνο του. Ακόμη ένα μέτρο ασφαλείας που υποστηρίζεται από πολλές κινητές συσκευές είναι το απομακρυσμένο κλείδωμα. Ο εντοπισμός εξ αποστάσεως αλλά και η διαγραφή των προσωπικών στοιχείων της συσκευής. Με βασική προϋπόθεση να έχουμε ενεργοποιήσει μέσω των ρυθμίσεων της συσκευής αυτές τις δυνατότητες.
-
Γιατί δεν πρέπει να μοιράζω τους κωδικούς μου σε τρίτους
Είναι δελεαστικό και χάριν ευκολίας να πεις σε κάποιον το κωδικό σου κυρίως σε φίλους άλλα αυτό ενέχει μεγάλο ρίσκο ασφάλειας κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά νεαρής ηλικίας γιατί χρησιμοποιούμε συνήθως τον ίδιο κωδικό παντού. Πρέπει οπότε να μιλήσουμε με τα παιδιά και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι μερικές φορές οι φιλίες δεν κρατάνε. ‘Ετσι ο κωδικός που εμπιστευτήκαμε έχει πλέον άλλο ρόλο σε αυτόν που τον γνωρίζει.