TutorialsΟδηγός για Αρχάριους

OnionShare

OnionShare

Το OnionShare είναι ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να μοιράζεστε με ασφάλεια και ανώνυμα αρχεία, να φιλοξενείτε ιστότοπους και να συνομιλείτε με φίλους χρησιμοποιώντας το δίκτυο Tor.

Όταν ο Glenn Greenwald ανακάλυψε πέρυσι ότι ορισμένα από τα έγγραφα της NSA που είχε λάβει από τον Edward Snowden είχαν καταστραφεί. Χρειάστηκε να ανακτήσει αντίγραφα από τη συνάδελφο δημοσιογράφο Laura Poitras στο Βερολίνο.

Αποφάσισαν τον ασφαλέστερο τρόπο μεταφοράς της αρκετά μεγάλης προσωρινής μνήμης ήταν η χρήση ενός USB που μεταφέρθηκε με το χέρι στο σπίτι της Greenwald στη Βραζιλία. Ως αποτέλεσμα, ο συνεργάτης του Greenwald David Miranda συνελήφθη στο Heathrow, όπου και ανακρίθηκε για εννέα ώρες.

Τι προστατεύει το OnionShare

α. Τα τρίτα μέρη δεν έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε συμβαίνει στο OnionShare.

Η χρήση του OnionShare σημαίνει φιλοξενία υπηρεσιών απευθείας στον υπολογιστή σας. Κατά την κοινή χρήση αρχείων με το OnionShare, δεν μεταφορτώνονται σε κανέναν διακομιστή. Εάν δημιουργήσετε μια αίθουσα συνομιλίας OnionShare (chatroom), ο υπολογιστής σας λειτουργεί και ως διακομιστής για αυτό. Αυτό αποφεύγει το παραδοσιακό μοντέλο της εμπιστοσύνης στους υπολογιστές άλλων.

β. Οι υποκλοπές δικτύου δεν μπορούν να κατασκοπεύουν οτιδήποτε συμβαίνει στο πρόγραμμα κατά τη μεταφορά. Η σύνδεση μεταξύ της υπηρεσίας Tor onion και του Tor Browser είναι κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο.

γ. Η ανωνυμία των χρηστών OnionShare προστατεύεται από τον Tor. Το OnionShare και ο Tor Browser προστατεύουν την ανωνυμία των χρηστών.

δ. Εάν ένας εισβολέας μάθει για την υπηρεσία onion, εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε τίποτα. Προηγούμενες επιθέσεις εναντίον του δικτύου Tor για απαρίθμηση υπηρεσιών onion επέτρεψαν στον εισβολέα να ανακαλύψει ιδιωτικές διευθύνσεις .onion.

Εάν μια επίθεση ανακαλύψει μια ιδιωτική διεύθυνση OnionShare, ένας κωδικός πρόσβασης θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν (εκτός εάν ο χρήστης του OnionShare επιλέξει να την απενεργοποιήσει και να τη δημοσιοποιήσει). Ο κωδικός πρόσβασης δημιουργείται επιλέγοντας δύο τυχαίες λέξεις από μια λίστα 6800 λέξεων, δημιουργώντας 6800 ² ή περίπου 46 εκατομμύρια πιθανούς κωδικούς πρόσβασης. Μόνο 20 λανθασμένες υποθέσεις μπορούν να γίνουν προτού το OnionShare σταματήσει τον διακομιστή, αποτρέποντας τις βίαιες επιθέσεις(brute force) κατά του κωδικού πρόσβασης.

Πως το χρησιμοποιώ

– Βασική προϋπόθεση να έχω εγκαταστημένο κάποιο εργαλείο VPN και τον Tor Browser. Πως γίνονται αυτά είδαμε σε προηγούμενο οδηγό. Εφόσον η παραπάνω υπηρεσίες τρέχουν προχωρώ στο επόμενο βήμα.

1.  Επισκέπτομαι την ιστοσελίδα που υπάρχει η εφαρμογή και ανάλογα το λειτουργικό μας σύστημα κατεβάζουμε το αρχείο εγκατάστασης.

onionShare-download

2. Τρέχω την εγκατάσταση και είμαι έτοιμος.

  Υπενθυμίζεται ότι καλό θα ήταν να τρέχω VPN σε όλες τις περιπτώσεις.

3. Με το που ανοίγω το πρόγραμμα έστω ότι θέλω να στείλω ένα αρχείο. Επιλέγω διαμοιράστε αρχεία. Κατόπιν πατάω προσθήκη η σέρνω το αρχείο που θέλω στο κενό χώρο.

onioshare1

onionshare2

4. Επιλέγω εκκίνηση διαμοιρασμού και το μόνο που έχω να κάνω είναι να δώσω το λίνκ σε αυτόν που θέλω να κατεβάσει το αρχείο.

onionshare3

Το αρχείο παύει να είναι διαθέσιμο όταν τα πατήσω Τερματισμός Διαμοιρασμού.

Προσοχή το λίνκ που θα πάρω από κάποιον ανοίγει μόνο σε Tor Browser.

 

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
2
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Tutorials