LINUX

10 λόγοι για να χρησιμοποιήσω LINUX

linux1

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να χρησιμοποιήσει κάποιος μια διανομή Linux αντί μιας επί πληρωμής έκδοση λειτουργικού συστήματος. Μέχρι κάποια χρόνια πριν το Linux υπήρχε κυρίως σαν λειτουργικό σε Server. Θεωρούνταν επίσης δύσχρηστο για Desktop χρήση. Παρακάτω θα αναφέρθουν 10 λόγοι για να χρησιμοποιήσω LINUX.

  1. Αυξημένη Ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας μια διανομή Linux αποφεύγουμε εξ ‘ορισμού malware  και ιούς. Η φιλοσοφία της ασφάλειας και τις ιδιωτικότητας είναι βασικό συστατικό στους δημιουργούς των διανομών Linux. Ο λόγος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κάνει ποιο ασφαλές είναι ότι η οποιαδήποτε διανομή Linux είναι ανοιχτού κώδικα. Οπότε προσβάσιμη από όλους και έτοιμη να δεχτή αλλαγές ή προτάσεις από τους χρήστες σε κάποιο κενό ασφαλείας που έχει εντοπιστεί.

  1. Σταθερότητα Συστήματος

Το λειτουργικό σύστημα Linux θεωρείται από τα ποιο σταθερά. Κάποιοι χρήστες παρατηρούν ότι το λειτουργικό τους τρέχει το ίδιο γρήγορα και σταθερά ακόμη και μετά από κάποια χρόνια. Όσο για τους Server ο χρόνος λειτουργίας τους χωρίς διακοπή (crush) είναι γύρω στο  99,9%. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρειάζεται επανεκκίνηση μετά από την τροποποίηση κάποιου στοιχείου.

  1. Ευκολία Συντήρησης

Η συντήρηση και η αναβάθμιση των Linux είναι μια εύκολη υπόθεση. Κάθε διανομή Linux έχει το δικό της κέντρο λογισμικού όπου κρατά ενήμερο το σύστημα και ασφαλές. Μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα η χειροκίνητα η διαδικασία αναβάθμισης με χαρακτηριστικό πάλι την μη επανεκκίνηση του συστήματος.

  1. Τρέχει με οποιοδήποτε Υλικό

Όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι στο σύστημα μας που δεν λειτουργούσε σωστά μετά από μια αναβάθμιση. Το Linux δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να παραμετροποίηση το σύστημα του με μεγάλο βαθμό ελευθερίας και αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα να μην έχουμε συχνά προβλήματα μετά από αναβαθμίσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να αξιοποιηθεί ένας παλιός υπολογιστής του εγκαθιστούμε κάποια διανομή Linux που και σύγχρονη είναι και ελαφριά.

linux-distros

  1. Δωρεάν

Το Linux είναι δωρεάν και ο χρήστης δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα. Όλα τα βασικά προγράμματα είναι εξ ορισμού εγκατεστημένα και ένας απλός χρήστης δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω. Χαρακτηριστικό ότι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης διανομές Linux και έτσι να μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους.

  1. Ανοιχτού Κώδικα

Το κυριότερο από τα χαρακτηριστικά αυτού του λειτουργικού συστήματος είναι ότι ο πηγαίος κώδικας του είναι ελεύθερος προς ανάγνωση και τροποποίηση από οποιονδήποτε. Μπορεί για παράδειγμα μια χώρα να δημιουργήσει μια διανομή Linux αξιοποιώντας έναν υπάρχοντα πυρήνα Linux και έτσι να έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιεί σε στρατηγικά σημεία όπως επικοινωνίες, άμυνα, οικονομία και άλλα.

Ο Κυβερνοπόλεμος αποτελεί το μέλλον στις συγκρούσεις μεταξύ χωρών το να χρησιμοποιεί κάποιος ένα λειτουργικό που έχει φέρει στα μέτρα του είναι ότι ποιο ασφαλές.

  1. Ευκολία χρήσης

Συχνά πιστεύαμε ότι οι χρήστες Linux θα πρέπει να είναι εξειδικευμένοι, αλλά αυτό δεν ισχύει, όπως και στα Windows έτσι και εδώ υπάρχει γραφικό περιβάλλον και μπορείς με ευκολία να κάνεις ότι θέλεις. Σε περίπτωση που θέλεις να τρέξεις κάποια εφαρμογή που υπάρχει μόνο στα Windows  και αυτό γίνεται με την χρήση emulator.Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση παιχνιδιών.

  1. Παραμετροποίηση

Υπάρχει τρομερή δυνατότητα στο να φέρει κάποιος την διανομή Linux που χρησιμοποιεί στα μέτρα του. Υπάρχουν πολλά γραφικά περιβάλλοντα για να διαλέξει κάποιο όπως, GNOME, KDE κ.α. Υπάρχει όμως και το περιβάλλον της Γραμμής  Εντολών όπου η δυνατότητες μέσω εντολών εκτινάσσουν την παραμετροποίηση

  1. Εκπαίδευση

Το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαθητές για να δουν πως δουλεύει να το τροποποιήσουν για να δουν αποτελέσματα και γενικά για να πειραματιστούν με ένα λειτουργικό σύστημα. Ακόμα όμως και αν κάποιος δεν είναι προγραμματιστής η δεν θέλει να ασχοληθεί με τα ενδότερα του λειτουργικού συστήματος μπορεί να συνεισφέρει στην διανομή Linux είτε σαν μεταφραστής είτε ακόμη και σαν δοκιμαστής.

Το δωρεάν λογισμικό που υπάρχει διαθέσιμο μπορεί να βοηθήσει πολύ μαθητές των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες για παράδειγμα, προγράμματα σαν το MATLAB που είναι καλά αλλά ακριβά μπορούν να αντικατασταθούν από το Scilab η το Octave. Επίσης στην αστρονομία υπάρχουν το Celestia και το Stellarium και πολλά άλλα για όλες τις επιστήμες.

  1. Υποστήριξή

Η υποστήριξη που παρέχεται από το ίδιο το λειτουργικό αλλά και από το κοινό είναι αμεσότατη και λειτουργική.

Αυτοί ήταν 10 λόγοι για να χρησιμοποιήσω LINUX.

 

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
1
Μου αρέσει
1
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:LINUX