Προγραμματισμος

Γλώσσες Προγραμματισμού

Γλώσσες Προγραμματισμού

Οι γλώσσες προγραμματισμού όπως και η προφορική γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία. Στην πρώτη περίπτωση, χρησιμοποιούνται μεταξύ μηχανήματων και ανθρώπων ή ακόμη και μεταξύ μηχανημάτων που εκτελούν λογικές πράξεις, ενώ στην δεύτερη περίπτωση όπως καταλαβαίνεται για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν κανόνες που διέπουν την κάθε γλώσσα καθώς και αντίστοιχο συντακτικό.

Για να καταλάβουμε τι είναι μια γλώσσα προγραμματισμού πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι ο προγραμματισμός. Θέτοντας όσο πιο απλά γίνεται την έννοια του προγραμματισμού θα λέγαμε ότι είναι ένα σύνολο οδηγιών που αναθέτουμε σε έναν υπολογιστή για εκτέλεση. Εάν έχετε μαγειρέψει ποτέ χρησιμοποιώντας μια συνταγή στο παρελθόν, μπορείτε να θεωρήσετε τον εαυτό σας ως υπολογιστή και τον συγγραφέα της συνταγής ως προγραμματιστή. Ο συγγραφέας συνταγών σάς παρέχει ένα σύνολο οδηγιών τις οποίες διαβάζετε και μετά ακολουθείτε.

Μια γλώσσα προγραμματισμού είναι επομένως ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να δίνουμε εντολές προς εκτέλεση σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η «σκέψη των υπολογιστών» γίνεται στο δυαδικό σύστημα δηλαδή από σειρές αριθμών 0 και 1 όπως για παράδειγμα η λέξη SOS μεταφράζεται στο δυαδικό σύστημα σε 01110011 01101111 01110011. Οπότε οι γλώσσες προγραμματισμού λειτουργούν σαν μια γέφυρα όπου οι άνθρωποι μεταφράζουν τις σκέψεις τους σε σετ ενεργειών που καταλαβαίνει ο υπολογιστης.

Κατηγοριοποίηση Γλωσσών Προγραμματισμού

Οι γλώσσες κατηγοριοποιούνται σε δύο βαθμίδες στις γλώσσες χαμηλού επιπέδου και στις γλώσσες υψηλού επιπέδου.

  1. Οι χαμηλού επιπέδου γλώσσες βρίσκονται ποιο κοντά στη γλώσσα μηχανής η αλλιώς δυαδικό σύστημα (0 & 1) όποτε είναι ποιο δυσνόητες και δύσχρηστες (παραμένουν όμως ποιο εύχρηστες από το δυαδικό σύστημα). Τα πλεονεκτήματα των γλωσσών χαμηλού επιπέδου είναι ότι είναι πολύ ποιο γρήγορες στην εκτέλεση από τις υψηλού επιπέδου και προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια στον χειρισμό των λειτουργιών του Η/Υ.
  2. Οι υψηλού επιπέδου γλώσσες είναι πιο κοντά στον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων. Σε αυτές χρησιμοποιούμε συντακτικό παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προγραμματίσουμε πιο εύκολα σε αυτές αλλά ο χρόνος που χρειάζεται στην εκτέλεση (μετάφραση σε γλώσσα μηχανής) είναι μεγαλύτερος. Τα καλά νέα είναι ότι η εξέλιξη στην τεχνολογία των Ηλεκτρονικών – Υπολογιστών προσφέρει υψηλές ταχύτητες επεξεργασίας οπότε η διαφορά που αντιλαμβανόμαστε σαν χρήστες, στον χρόνο εκτέλεσης (milliseconds) είναι μικρή.

programming-languages

Δημοφιλείς Γλώσσες Προγραμματισμού

 Υπάρχουν αρκετές γλώσσες Προγραμματισμού που μας δίνουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε οποιοδήποτε project έχουμε κατά νου όπως για παράδειγμα το να δημιουργήσουμε περιβάλλον σε εικονική πραγματικότητα που αλληλοεπιδρά με το χρήστη ή ακόμη και να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι.

Σύμφωνα με τις αναζητήσεις στην Google οι πιο δημοφιλείς είναι:

  1. Python: Η Python είναι μια ευέλικτη γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους τομείς, από την επιστήμη δεδομένων και τη μηχανική μάθηση έως την κατασκευή ιστοσελίδων. Είναι μια εξαιρετική πρώτη γλώσσα για μάθηση.
  2. Java: Μια άλλη υπέροχη γλώσσα να ξεκινήσει κάποιος είναι η Java. Έχει ευρεία εφαρμογή από ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά έως ανάπτυξη εφαρμογών για Desktop. Επίσης είναι εργελείο απο πολλά πανεπιστήμια για την διδασκαλία του προγραμματισμού.
  3. JavaScript: Είναι μια γλώσσα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή ιστοσελίδων, παιχνιδιών αλλά και εφαρμογών για κινητά. Χρησιμοποιείται για την διαχείριση της λειτουργίας των γραφικών σε μια ιστοσελίδα(Front-End) αλλά και για την επικοινωνία αυτής με server(Back-End).
  4. C#: Η δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού της Microsoft. χρησιμοποιείται για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, όπως ανάπτυξη παιχνιδιών, εταιρικό λογισμικό, βιντεοπαιχνίδια, εφαρμογές για κινητά και άλλα.
  5. C++: Eίναι μια από τις πιο ισχυρές γλώσσες προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως VR, ανάπτυξη λογισμικού και παιχνιδιών, ρομποτική και επιστημονική πληροφορική.
  6. PHP: Η PHP είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα διακομιστή. Είναι μια εξαιρετική επιλογή αν σας ενδιαφέρει η δημιουργία δυναμικών εφαρμογών ιστού και λειτουργεί καλά με βάσεις δεδομένων και HTML.

 

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
3
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Προγραμματισμος