Τεχνολογια

NFT

non-fungible-tokeN

Το 2017, η Dapper Labs κυκλοφόρησε μια αποκεντρωμένη εφαρμογή στο blockchain του Ethereum που ονομάζεται CryptoKitties. Ξεκινώντας έτσι το πρώτο αληθινό παράδειγμα ψηφιακού πιστοποιητικού πνευματικής ιδιοκτησίας(NFT). Δηλαδή αυτά τα μη ανταλλάξιμα token, ή τα NFT, είναι συλλεκτικοί χαρακτήρες παιχνιδιών. Η δημιουργία του βασίζετε σε τυχαία χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε CryptoKitty σπάνιο.

NFT

Ανταλλάξιμο και μη ανταλλάξιμο περιουσιακό στοιχείο

Η ιδέα ενός ανταλλάξιμου (fungible) προϊόντος είναι απλή. Για παράδειγμα ξέρω ότι δίνοντας σε κάποιον ένα κέρμα του ενός ευρώ έχει συγκεκριμένη αξία. Συνεχίζοντας αν αυτός το δώσει σε άλλον η αξία του παραμένει ίδια. Όμως αν αυτό το προϊόν ήταν μια σπάνια κάρτα Υπερ Ατου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή αξία της θα ήταν μοναδική σε σχέση με άλλες κοινές κάρτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τί είναι τα NFT (non-fungible tokens)

Είναι tokens που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Δηλαδή το καθένα αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, όπως ένα ψηφιακό έργο τέχνης. Χαρακτηριστικά που έχει ένα NFT, είναι κρυπτογραφικά επαληθεύσιμο, μοναδικό ή σπάνιο και εύκολα μεταβιβάσιμο. Τα NFT μπορούν πραγματικά να είναι οτιδήποτε ψηφιακό KAI μη (όπως σχέδια, μουσική) αυτή την στιγμή όμως η μόδα τρέχει γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας για την πώληση ψηφιακής τέχνης.

nft

Γιατί είναι σημαντικά τα NFT

Τα μη ανταλλάξιμα token είναι μια εξέλιξη της σχετικά απλής έννοιας των κρυπτονομισμάτων. Τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά συστήματα έχουν εξελιγμένα συστήματα συναλλαγών και δανείων για διαφορετικούς τύπους περιουσιακών στοιχείων. Επιτρέποντας ψηφιακές αναπαραστάσεις φυσικών περιουσιακών στοιχείων, τα NFT αποτελούν ένα βήμα μπροστά στην επανεφεύρεση αυτής της υποδομής.

Ίσως, το πιο προφανές όφελος των NFT είναι η αποτελεσματικότητα της αγοράς. Η μετατροπή ενός φυσικού περιουσιακού στοιχείου σε ψηφιακό εξορθολογεί τις διαδικασίες και αφαιρεί τους μεσάζοντες. Επιπλέον τα NFT που αντιπροσωπεύουν ψηφιακά ή φυσικά έργα τέχνης σε blockchain αφαιρούν την ανάγκη για ενδιάμεσους και επιτρέπει στους καλλιτέχνες να συνδέονται απευθείας με το κοινό τους.

 Από που θα αγοράσω..

1    OpenSea

2     Axie Marketplace

3     Larva Labs/CryptoPunks

4     NBA Top Shot Marketplace

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
1
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
1
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια