Τεχνολογια

Καινοτομία στους κβαντικούς υπολογιστές

κβαντικος υπολογιστης

Ερευνητές στο Toronto χρησιμοποίησαν ένα ολοκληρωμένο κβαντικό κύκλωμα φωτονίων για να επιλύσουν πρόβλημα που σε υπερυπολογιστές θα διαρκούσε πάρα πολύ. Συγκεκριμένα ο κβαντικός επεξεργαστής ολοκληρώνει υπολογισμούς διάρκειας 9.000 χρόνων σε 36 μικροδευτερόλεπτα. Η καινοτομία στην τεχνολογία  των κβαντικών υπολογιστών – qubits συνεχίζει την βελτίωση της με ταχύτατους ρυθμούς.

Borealis

Το τσιπ Borealis χρησιμοποιεί γρήγορες μεταδόσεις φωτός(Burst) για τη μεταφορά κβαντικών πληροφοριών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για τα κβαντικά τσιπ.

Πως δουλεύουν

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι διαφορετικοί από τους παραδοσιακούς υπολογιστές. Το σημαντικότερο είναι η επεξεργασία τριών μονάδων δεδομένων αντί μόνο δύο. Οι υπολογιστές που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε λειτουργούν δυαδικά (0, 1). Όμως οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται qubits (0, 1, και τα δύο). Δηλαδή υπάρχει κατάσταση με 0 και 1 ταυτόχρονα.

qubit

Κβαντική εμπλοκή

Επιτρέπει στα qubit που τα χωρίζουν απίστευτες αποστάσεις να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους στιγμιαία (χωρίς περιορισμό από την ταχύτητα του φωτός). Συμπερασματικά ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των σωματιδίων.  Αυτά είναι σε συσχέτιση όσο είναι σε απομονωση.

Επίλογος

Αν και αυτά τα νέα είναι σίγουρα συναρπαστικά, οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε στην αγορά του πρώτου  κβαντικού υπολογιστή για να εκτελέσει δοκιμές. Όμως τα qubits πρέπει να περιμένουν την επιστήμη να προχωρήσει.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια