Τεχνολογια

Google Deep Mind

Google Deep Mind

Στις 27 Ιανουαρίου 2014, η Google πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή απόκτησή της μέχρι σήμερα, διέθεσε 400 εκατομμύρια λίρες στην εταιρεία Deep Mind για την εξαγορά της.

Η DeepMind θέλει να βρει το ιερό δισκοπότηρο της τεχνητής νοημοσύνης. Μια καθολική τεχνητή νοημοσύνη, ένα γνωστικό σύστημα τόσο ευρύ όσο ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Ικανός να ολοκληρώσει ένα ευρύ φάσμα εργασιών και ίσως να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες απειλές για τον πολιτισμό. Όπως το έθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMind Demis Hassabis σε μια συνέντευξη στην Guardian: “Αυτό που δουλεύουμε είναι πιθανώς μια μετα-λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.”

Αναγνώριση Εικόνας

Στην αναγνώριση εικόνας, χρησιμοποιήθηκε το 2012 για να επιτευχθεί πολύ ακριβής αναγνώριση σε περίπου ένα εκατομμύριο εικόνες με ποσοστό σφάλματος περίπου 16%. Πολύ σύντομα μετά από αυτό μειώθηκε δραματικά σε περίπου 6% και σήμερα είναι περίπου στο 5,5%.

Όπως μπορείτε να δείτε στην Αναζήτηση εικόνων στο Google, μπορείτε πλέον να πληκτρολογήσετε μια λέξη στο πλαίσιο αναζήτησης και θα ανακαλέσει εικόνες από τις φωτογραφίες σας που δεν έχετε ποτέ επισημάνει με τον εαυτό σας.

Χρησιμοποιείται επίσης για κείμενο και περιγραφές. Χρησιμοποιείται για να αναγνωρίσουμε κείμενο στις βιτρίνες και ίσως να ειδοποιήσουμε τους ανθρώπους για μια έκπτωση που είναι διαθέσιμη σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα ή τι λέει το μενού σε ένα συγκεκριμένο εστιατόριο. Αυτό γίνεται με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ακρίβειας σήμερα. Χρησιμοποιείται στην Τοπική αναζήτηση και αλλού σε ολόκληρη την εταιρεία.

Φωνητική αναζήτηση

Αξιοποιείται το ίδιο βασικό σύστημα στο Google για αναγνώριση ομιλίας. Δύναται να εκπαιδευτεί σε λιγότερο από πέντε ημέρες σε ομιλία συγκεκριμένου χρήστη. Το 2012 έδωσε μείωση κατά 30% του ποσοστού σφαλμάτων έναντι του υπάρχοντος συστήματος σε παλιό σχολείο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μοναδική βελτίωση στην αναγνώριση ομιλίας σε 20 χρόνια, χρησιμοποιώντας ξανά το ίδιο γενικό σύστημα βαθιάς μάθησης σε όλα αυτά.

Τι άλλο κάνει

Σε όλη τη Google χρησιμοποιείται αυτό που ονομάζουμε Εργαλείο AI ή Deep Learning Networks για ανίχνευση απάτης, ανίχνευση ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Στην αναγνώριση γραφής, αναζήτηση εικόνων, αναγνώριση ομιλίας, ανίχνευση Street View και μετάφραση.

Εξήντα χειροποίητα συστήματα βάσει κανόνων έχουν πλέον αντικατασταθεί από δίκτυα βαθιάς μάθησης. Αυτό δίνει μια αίσθηση του είδους της γενικότητας, της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας του είδους των προόδων που έχουν σημειωθεί σε ολόκληρο τον τομέα. Εξηγώντας γιατί η Google ενδιαφερόταν για τη DeepMind.

Το μέλλον

Το μέλλον της DeepMind είναι ασαφές, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη του οδηγεί τον κόσμο και οι ιδρυτές της λένε ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην ανθρωπιστική τους αποστολή.

Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα εκεί έξω, από τη νόσο του Αλτσχάιμερ έως την αλλαγή του κλίματος. Προβλήματα που είναι εξαιρετικά περίπλοκα και όπου φαίνεται ότι δεν σημειώνουμε σχεδόν καμία πρόοδο. Είτε χρειαζόμαστε μια εκθετική βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς είτε μια εκθετική βελτίωση της τεχνολογίας.  Ο κόσμος δεν μοιάζει να κάνει τη δράση του στο πρώτο.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια