Η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα
Τι είναι η διαδικασία του blockchain; Πως η τεχνολογία που έκανε τους ανθρώπους πλούσιους γίνεται τώρα η τεχνολογία που πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο.Η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα.
Η ετυμολογική ερμηνεία του blockchain:
Block + Chain = Blockchain
Ας δούμε πως λειτουργεί το Blockchain
Ένα blockchain είναι ουσιαστικά μια λίστα από μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα blockchain που στη συνέχεια ασφαλίζεται χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία.
hash-> Συνάρτηση κατακερματισμού. Mαθηματική συνάρτηση που μετατρέπει μια αριθμητική τιμή εισόδου σε άλλη συμπιεσμένη αριθμητική τιμή.
Σκεφτείτε ένα μπλοκ ως ένα κουτί αποθήκευσης που αποθηκεύει κάποιο είδος δεδομένων (όπως δεδομένα συναλλαγών κ.λπ.). Κάθε μπλοκ έχει το δικό του μοναδικό hash και περιέχει τόσο την τρέχοντα ακολουθία hash όσο και την ακολουθία hash του προηγούμενου μπλοκ. Ένα hash είναι σαν το “δακτυλικό αποτύπωμα” που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση του μπλοκ ή με πιο επίσημους όρους, ένας μαθηματικός κώδικας που εκχωρείται σε κάθε μπλοκ.
Ένα μπλοκ αποθηκεύει: δεδομένα, το hash του τρέχοντος και του προηγούμενου μπλοκ.
Το Blockchain είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο διασυνδεδεμένο σύστημα πληροφοριών. Ας πάρουμε τα δεδομένα συναλλαγών ως παράδειγμα – κάθε φορά που πραγματοποιείται μια νέα συναλλαγή, προστίθεται ένα νέο μπλοκ στο blockchain, καθιστώντας το blockchain μεγαλύτερο.
Χαρακτηριστικά του Blockchain που το καθιστούν Καινοτόμο
-
Τα περιεχόμενα σε ένα Blockchain είναι αμετάβλητα
Τι είναι όμως αυτό που κάνει το περιεχόμενο αμετάβλητο;
α. Hashes
Τα Blockchain είναι αμετάβλητα επειδή κάθε φορά που τροποποιούνται τα δεδομένα στο Blockchain, το hash που σχετίζεται με το Blockchain υπολογίζεται εκ νέου. Επειδή κάθε Block περιέχει το hash του προηγούμενου Block, αυτό κάνει όλα τα ακόλουθα Block στην Blockchain να είναι άκυρα.
Επομένως, η αλλαγή ενός μοναδικού Block θα κάνει όλα τα ακόλουθα Block σε ένα blockchain να είναι άκυρα καθιστώντας προφανές ότι τα δεδομένα έχουν υποστεί κακόβουλη τροποποίηση.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα – επειδή η υπολογιστική ισχύς σήμερα είναι τόσο προχωρημένη, οι υπολογιστές μπορούν εύκολα να υπολογίσουν εκ νέου όλους τα hash για να κάνουν το blockchain έγκυρο ξανά σε δευτερόλεπτα!
β. Αλγόριθμος συναίνεσης (Consensus Algorithm)
Γι ‘αυτό υπάρχει κάτι γνωστό ως Proof of Work, ένας αλγόριθμος συναίνεσης που ουσιαστικά λειτουργεί ως μηχανισμός που επιβραδύνει τη δημιουργία νέων Block στο blockchain.
Αντί να είναι σε θέση να προσθέσει αμέσως ένα νέο Block στο blockchain μετά τον υπολογισμό του hash του, η απόδειξη της εργασίας (Proof of Work) είναι ένας μηχανισμός που βασίζεται στην ωμή δύναμη (brute force) για να επιβραδύνει τη διαδικασία.
Στην περίπτωση του Bitcoin, ο μηχανισμός απόδειξης της εργασίας απαιτεί από τους «ανθρακωρύχους(miners)» να λύσουν ένα περίπλοκο μαθηματικό πρόβλημα προτού κάποιος μπορεί να προσθέσει ένα Block στο blockchain. Κάθε μπλοκ διαρκεί περίπου 10 λεπτά προτού προστεθεί.
Φανταστείτε πόσο χρονοβόρο και δαπανηρό θα ήταν για κάποιον να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα blockchain και να υπολογίσει εκ νέου όλα τα hashes των παρακάτω Block. Το μοναδικό χαρακτηριστικό των αλγορίθμων κατακερματισμού(hash algorithms) και συναίνεσης όπως η απόδειξη της εργασίας καθιστά το blockchain σχεδόν αμετάβλητο.
-
Αξιοποιεί μια αποκεντρωμένη και κατανεμημένη δομή
Το Blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο και κατανεμημένο σύστημα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες διανέμονται σε όλους στο δίκτυο, σε αντίθεση με τα κεντρικά συστήματα όπου οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε ένα σύστημα.
Ενώ όλοι έχουν ένα αντίγραφο του blockchain, κανείς δεν μπορεί να χειριστεί τίποτα.
Η ιδέα πίσω από ένα αποκεντρωμένο σύστημα είναι ότι επιτρέπει σε μεμονωμένους χρήστες να παρακάμπτουν τρίτους. Στο παράδειγμα του Bitcoin, επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν ψηφιακό νόμισμα χωρίς να χρειάζεται να το κάνουν μέσω τράπεζων.
-
Το Blockchain είναι ένα δίκτυο Peer-to-Peer (ομότιμο)
Το Blockchain χρησιμοποιεί ένα δίκτυο peer-to-peer(p2p) και όλοι στο δίκτυο καλούνται να συμμετάσχουν. Επιτρέποντας της αλληλεπιδράσεις μεταξύ ομότιμων στην τεχνολογία blockchain αυτό δημιουργεί συναίνεση (Consensus) με όλους στο δίκτυο.
Κάθε συμμετέχων στο δίκτυο peer-to-peer είναι γνωστός ως κόμβος. Ας υποθέσουμε ότι κάθε φορά που κάποιος προσθέτει ένα Block στο blockchain, αυτό το Block αποστέλλεται σε κάθε συμμετέχοντα και επαληθεύεται από κάθε κόμβο (συμμετέχων) για την επίτευξη συναίνεσης.
Τα παραδοσιακά κεντρικά δίκτυα είναι ευάλωτα στην διαρροή δεδομένων. Ο λόγος είναι ότι τα κεντρικά ελεγχόμενα συστήματα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα κάθε συμμετέχοντα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν εύκολα να κλαπούν από παράνομη πρόσβαση στον κεντρικό διακομιστή. Συγκριτικά, το αποκεντρωμένο δίκτυο peer-to-peer διανέμεται σε όλους στο δίκτυο. Απαιτεί επίσης από τους συμμετέχοντες να συνάψουν συναίνεση. Αυτό δίνει στο Blockchain την ιδιότητά του να είναι βασικά ανθεκτικό σε οποιαδήποτε μορφή κακόβουλης δραστηριότητας.
Συνέχεια στο Εφαρμογές της τεχνολογίας του Blockchain.