Τεχνολογια

CXL Φανταστική τεχνολογία στις Κάρτες Γραφικών

cxl-ram

Νέα τεχνολογία(CXL) επιτρέπει την επέκταση της μνήμης στις κάρτες γραφικών δια μέσω μιας θήρας PCIe. Αυτό μπορεί να ενισχύσει αλματωδώς της εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (A.I) αλλά και σε περίπλοκες πράξεις που είναι απαραίτητες σε μικρό χρονικό όριο (HPC).

Μια μικρή εξήγηση

Οι GPU (κάρτες γραφικών) έχουν περιορισμούς μνήμης όταν αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις των εφαρμογών AI και HPC. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί αυτό το σημείο συμφόρησης, αλλά οι λύσεις μπορεί να είναι ακριβές. Τώρα, μια νέα εταιρεία με έδρα στο Daejeon της Νότιας Κορέας, έχει αναπτύξει μια νέα προσέγγιση: τη χρήση μνήμης συνδεδεμένης με PCIe για την επέκταση της χωρητικότητας. Η ανάπτυξη αυτής της λύσης απαιτούσε άλματα σε πολλούς τεχνολογικούς κρίκους και υπάρχουν ακόμη προκλήσεις μπροστά.

circuit

Στην πράξη

Οι απαιτήσεις μνήμης που προκύπτουν από προηγμένα σύνολα δεδομένων για εφαρμογές AI και HPC συχνά κατακλύζουν τη μνήμη που είναι ενσωματωμένη σε μια GPU. Η επέκταση αυτής της μνήμης συνήθως σήμαινε την εγκατάσταση ακριβής μνήμης υψηλού εύρους ζώνης(BANDWIDTH), η οποία συχνά εισάγει αλλαγές στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική ή λογισμικό GPU.

Μια λύση σε αυτό το σημείο συμφόρησης προσφέρεται από την Panmnesia, μια εταιρεία που υποστηρίζεται από το ερευνητικό ινστιτούτο KAIST της Νότιας Κορέας, το οποίο έχει εισαγάγει αυτή τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει στις GPU να έχουν πρόσβαση στη μνήμη του συστήματος απευθείας μέσω μιας διεπαφής Compute Express Link (CXL). Ουσιαστικά, επιτρέπει στις GPU να χρησιμοποιούν τη μνήμη συστήματος ως επέκταση της δικής τους μνήμης.

CXL

CXL GPU Image, αυτή η συνδεδεμένη με PCIe μνήμη έχει διψήφιο χρόνο καθυστέρησης νανοδευτερόλεπτου που είναι σημαντικά ταχύτερος από τους παραδοσιακούς SSD,αναφέρει η εταιρεία.

Το CXL είναι ένα πρωτόκολλο που λειτουργεί πάνω από μια σύνδεση PCIe, αλλά η τεχνολογία πρέπει να αναγνωρίζεται από ένα ASIC και το υποσύστημά του. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί κανείς απλώς να προσθέσει έναν ελεγκτή CXL στη στοίβα τεχνολογίας, καθώς δεν υπάρχει λογικό διάστρωση CXL και υποσυστήματα που υποστηρίζουν τερματικά σημεία DRAM ή/και SSD στις GPU.

cxl

Επίσης, η κρυφή μνήμη των GPU και τα υποσυστήματα μνήμης δεν αναγνωρίζουν καμία επέκταση εκτός από την ενοποιημένη εικονική μνήμη (UVM), η οποία δεν είναι αρκετά γρήγορη για AI ή HPC. Σε δοκιμές από την Panmnesia, το UVM είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ όλων των ελεγμένων πυρήνων GPU. Το CXL, ωστόσο, παρείχε άμεση πρόσβαση σε εκτεταμένο χώρο αποθήκευσης μέσω οδηγιών φόρτωσης/αποθήκευσης, εξαλείφοντας τα προβλήματα που παρεμποδίζουν το UVM, όπως τα γενικά έξοδα από την παρέμβαση χρόνου εκτέλεσης κεντρικού υπολογιστή κατά τη διάρκεια σφαλμάτων σελίδας και τη μεταφορά δεδομένων σε επίπεδο σελίδας.

Η Panmnesia ανέπτυξε μια σειρά επιπέδων υλικού που υποστηρίζουν όλα τα βασικά πρωτόκολλα CXL, τοποθετώντας τα σε έναν ενοποιημένο ελεγκτή.

Το σύμπλεγμα ελεγκτών συμβατό με το CXL 3.1 διαθέτει πολλαπλές θύρες που υποστηρίζουν εξωτερική μνήμη μέσω PCIe και μια γέφυρα κεντρικού υπολογιστή με αποκωδικοποιητή μνήμης συσκευής που διαχειρίζεται ο κεντρικός υπολογιστής που συνδέεται με το δίαυλο συστήματος της GPU και διαχειρίζεται τη μνήμη του συστήματος.

ram

Δεν είναι στο χέρι τους

Υπάρχουν προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Panmnesia, μια μεγάλη είναι ότι η AMD και η Nvidia πρέπει να προσθέσουν υποστήριξη CXL στις GPU τους. Είναι πιθανό οι παίκτες του κλάδου να αποφασίσουν ότι τους αρέσει η προσέγγιση της χρήσης συνδεδεμένης με PCIe μνήμης για GPU και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη δική τους τεχνολογία.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια