LINUXΤεχνολογια

Το Linux ταξίδεψε στον Άρη

preserverance

Mars 2020 ονομάζεται η εν εξελίξει αποστολή ρομποτικού οχήματος με το όνομα Perseverance «Επιμονή», της NASA. Σκοπός του η εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη. Το Linux ταξίδεψε στον Άρη.

Το Linux ταξίδεψε στον Άρη

Ingenuity

Το drone Ingenuity, που στα ελληνικά σημαίνει «ευφυία». Σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίζει στόχους ενδιαφέροντος στον Άρη. Όπως και να βοηθήσει στον σχεδιασμό της βέλτιστης διαδρομής οδήγησης για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες του Άρη.

Eίναι επίσης η πρώτη φορά που η NASA έφερε μια συσκευή που βασίζεται σε Linux στον Άρη. Δεν υπάρχει προηγούμενη χρήση του Linux στα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα.

Ας Ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ingenuity.

  • Ύψος: 0,49 μέτρα
  • Διάστημα συστήματος ρότορα: 1,2 μέτρα
  • Βάρος (στη Γη): 1,8 κιλά
  • Στον Άρη, το ελικόπτερο ζυγίζει μόλις 0,7 κιλά.
  • Μέγιστο υψόμετρο: 3 έως 5 μέτρα
  • Μέγιστη απόσταση: 300 μέτρα
  • Διάρκεια πτήσης: 90 δευτερόλεπτα

Το Linux ταξίδεψε στον Άρη

Μια κεραία επιτρέπει την επικοινωνία με έναν ειδικό πομποδέκτη στο Perseverance. Μπορεί να παραμένει σε επαφή σε αποστάσεις έως 300 μέτρα.

Το ηλιακό πάνελ μπορεί να φορτίσει πλήρως την ενσωματωμένη μπαταρία σε μία ημέρα του Άρη (24 ώρες και 40 λεπτά)

Τέσσερις λεπίδες από ανθρακονήματα, τοποθετημένες σε δύο ρότορες, περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις με 2.400 περιστροφές ανά λεπτό. Τέτοιες υψηλές ταχύτητες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ανύψωσης στη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη. Η οποία είναι 1 τοις εκατό σε σχέση με της Γης.

Έξι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποθηκεύουν αρκετή ισχύ για πτήση 90 δευτερολέπτων, η οποία αντλεί 350 watts.

Η NASA Χρησιμοποίησε των επεξεργαστή Snapdragon 801 της Qualcomm, ενός τσιπ που συναντάμε σε smartphone.

Το Perseverance βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα VxWorks της ιδιωτικής εταιρείας Wind River όπως άλλωστε και στα παλαιότερα ρομποτικά οχήματα. Οπότε το να χρησιμοποιηθεί το Linux είναι μια ευχάριστη εξέλιξη μιας και είναι ανοιχτού κώδικα.

Οι χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα λειτουργεί σαν μοχλός προς τη γνωσή για όλους. Ενα χαρακτηριστικό εταιρείας με ανοιχτό κώδικα είναι η SpaceX που φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στον Άρη.

Το Linux ταξίδεψε στον Άρη όπως έχει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα με το διαστημόπλοιο Dragon βάζοντας σε τροχια αστροναύτες απο την NASA και την SpaceX.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:LINUX