Τεχνολογια

Εφαρμογές της τεχνολογίας του Blockchain

Εφαρμογές της τεχνολογίας του Blockchain

Τώρα που γνωρίζουμε ποια χαρακτηριστικά καθιστούν το blockchain μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, ας ρίξουμε μια ματιά στις εφαρμογές της τεχνολογίας του Blockchain

1. Χρηματοοικονομικά – Κρυπτονομίσματα

Ενώ αναφερόμαστε συχνά στους όρους blockchain και Κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα – το blockchain είναι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα. Tα κρυπτονομίσματα είναι ένας τύπος αποκεντρωμένου και ψηφιακού νομίσματος που αξιοποιεί το blockchain.

Ο Satoshi Nakamoto περιέγραψε για πρώτη φορά για το Bitcoin σε ένα έγγραφο το 2008, όπου εξήγησε πώς μπορεί να εφαρμοστεί το blockchain για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων.

bitcoin

Η καινοτόμα πτυχή του κρυπτονομίσματος είναι ότι μπορεί να μεταφερθεί χωρίς την ανάγκη ενός μεσάζοντος. Διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των συναλλαγών. 

2. Έξυπνα Συμβόλαια

Τα έξυπνα συμβόλαια όπως υποδηλώνουν το όνομα είναι έξυπνα και ψηφιακά συμβόλαια. Τα οποία διαχειρίζονται από μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα blockchain. Τα ισχυρά χαρακτηριστικά του blockchain εμποδίζουν τις έξυπνα συμβόλαια που υπάρχουν στην πλατφόρμα από κακόβουλη δραστηριότητα. Επιπλέον, τα έξυπνα συμβόλαια είναι μια αυτο-εκτελούμενη σύμβαση που διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη συμμορφώνονται με τους όρους. Για συμβόλαια συναλλαγών, η αυτο-εκτέλεση συνεπάγεται ότι τα χρήματα θα μεταφέρονται αυτόματα σύμφωνα με τους όρους.

smart-contracts

Οι όροι του αγοραστή και του πωλητή αποθηκεύονται στο blockchain που είναι πρακτικά απαραβίαστο. Τα έξυπνα συμβόλαια επιτρέπουν την πραγματοποίηση σύνθετων συναλλαγών και συμφωνιών μεταξύ διαφορετικών μερών χωρίς κεντρικό σύστημα, όπως δικηγορικά γραφεία.

3. Ασφάλεια δεδομένων για συσκευές IoT (Internet of Things)

Οι συσκευές IoT συλλέγουν πολλά δεδομένα και το απόρρητο των δεδομένων προκαλεί μεγάλη ανησυχία όταν πρόκειται για την εφαρμογή σε συσκευές IoT. Η αυξημένη χρήση συσκευών IoT σημαίνει ότι περισσότερα δεδομένα βρίσκονται στο στόχαστρο για κλοπή, απάτες ή κακόβουλη ενέργεια. Μέχρι το 2023, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Mckinsey & Company εκτιμά ότι θα χρησιμοποιούνται 43 δισεκατομμύρια συσκευές IoT.

IoT

Η χρησιμοποίηση μεταξύ IoT και blockchain επιτρέπει υψηλότερο βαθμό ασφάλειας δεδομένων. Με την πρόληψη παραβιάσεων δεδομένων, την ενίσχυση της διαφάνειας και την εξασφάλιση της αδυναμίας των δεδομένων.

Το Blockchain πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν κάθε κλάδο…

Από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έως τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει χώρος για εφαρμογή του blockchain. Τα έξυπνα συμβόλαια, για παράδειγμα, μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικούς τύπους βιομηχανιών, όπως διαχείριση συναλλαγών σε ακίνητα, έως  και τις φαρμακευτικές συναλλαγές. Το δυναμικό του blockchain εξαρτάται από την φαντασία αυτών που θα το εφαρμόσουν.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια