Τεχνολογια

Αρχιτεκτονική των 32 bit και 64 bit

Αρχιτεκτονική των 32 bit και 64 bit

Ίσως έχετε δει τις διαθέσιμες επιλογές 32-bit και 64-bit κάθε φορά που κάνετε λήψη μιας εφαρμογής ή εγκαθιστάτε ένα παιχνίδι. Ο υπολογιστής σας μπορεί να έχει ακόμη και ένα αυτοκόλλητο που να λέει ότι διαθέτει επεξεργαστή 64-bit. Τι είναι η Αρχιτεκτονική των 32 bit και 64 bit.

Έχει όμως σήμερα πραγματική διαφορά αν θα τρέξουμε μια εφαρμογή σε 64 η 32 bit επεξεργαστή?

Ανάλυση 32 bit και 64 bit

Με απλά λόγια, ένας επεξεργαστής 64-bit είναι πιο ικανός από έναν επεξεργαστή 32-bit επειδή μπορεί να χειριστεί περισσότερα δεδομένα ταυτόχρονα. Ένας επεξεργαστής 64-bit μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες υπολογιστικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει πρόσβαση πάνω από 4 δισεκατομμύρια φορές στη φυσική μνήμη σε σύγκριση με ένα επεξεργαστή 32-bit.

64bit

Ένα σύστημα 32-bit μπορεί να έχει πρόσβαση σε 232 διευθύνσεις μνήμης, δηλαδή 4 GB μνήμης RAM.

Ένα σύστημα 64-bit μπορεί να έχει πρόσβαση σε 264 διευθύνσεις μνήμης, δηλαδή στην πραγματικότητα 18- Πεντακις εκατομμύρια byte RAM. Θεωρητικά δηλαδή γύρω στα 16 exabytes RAM.

Λίγη Ιστορία

Οι περισσότεροι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν των 32-bit. Η registry(μητρώο) της CPU αποθηκεύει διευθύνσεις μνήμης, έτσι ο επεξεργαστής αποκτά πρόσβαση σε δεδομένα από τη μνήμη RAM. Ένα bit στον καταχωριστή(μητρώο) μπορεί να αναφέρεται σε ένα μεμονωμένο byte στη μνήμη, έτσι ένα σύστημα 32 bit μπορεί να αξιοποιήση έως 4 GB μνήμης RAM (4,294,967,296 byte). Το πραγματικό όριο είναι συχνά μικρότερο περίπου 3,5 GB δεδομένου ότι μέρος του μητρώου χρησιμοποιείται για την αποθήκευση άλλων προσωρινών τιμών εκτός από τις διευθύνσεις μνήμης. Οι περισσότεροι υπολογιστές που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες χτίστηκαν με αρχιτεκτονική 32-bit, επομένως τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν σε επεξεργαστή 32-bit.

Σημαντικά Σημεία

Χρησιμοποιώντας 64-bit κάποιος μπορεί ανεπηρέαστα να προβεί σε πολλαπλές εργασίες(multitasking), χωρίς προβλήματα στην απόδοση των εφαρμογών που τρέχουν.

Οι παίκτες μπορούν εύκολα να παίξουν παιχνίδια με γραφικά υψηλών απαιτήσεων. Οπως το Modern Warfare, το GTA V ή να χρησιμοποιήσουν λογισμικό προηγμένης τεχνολογίας, όπως το Photoshop ή το CAD, το οποίο απαιτεί πολλή μνήμη. Ωστόσο, η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών αντί να αποκτήσετε επεξεργαστή 64-bit θα ήταν πιο επωφελής.

Ένας υπολογιστής με επεξεργαστή 64-bit μπορεί να έχει εγκατεστημένη την έκδοση 64-bit ή 32-bit ενός λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, με ένα λειτουργικό σύστημα 32-bit, ο επεξεργαστής 64-bit δεν θα λειτουργούσε πλήρως.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ x86 και x64;

Όταν ο 8086 επεξεργαστής της Intel δημιουργήθηκε για πρώτη φορά,  ήταν καλά σχεδιασμένος και δημοφιλής. Μπορούσε να κατανοήσει αρχικά τη γλώσσα μηχανής 16-bit Αργότερα βελτιώθηκε και επέκτεινε το μέγεθος των 8086 οδηγιών σε μια γλώσσα μηχανής 32-bit. Καθώς βελτιωνόταν σε αρχιτεκτονική, οι δημιουργοί του κράτησαν το 86 στο τέλος του αριθμού μοντέλου, το 8086. Αυτή η σειρά επεξεργαστών ήταν τότε γνωστή ως αρχιτεκτονική x86.

Το x86 αναφέρεται σε CPU και λειτουργικό σύστημα 32-bit, ενώ το x64 αναφέρεται σε CPU και λειτουργικό σύστημα 64-bit.

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
2
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια