Τεχνολογια

Γιατί υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών κυκλωμάτων;

marketing_chip_shortage

Εάν δεν ζούσατε κάτω από ένα βράχο, τότε ίσως έχετε ακούσει για την παγκόσμια έλλειψη chip. Εδώ, θα εξηγήσουμε γιατί υπάρχει παγκόσμια έλλειψη chip και γιατί οι cryptominers έχουν ελάχιστη σχέση με αυτό.

Θα απαντήσουμε επίσης εάν οι cryptominers είναι αυτοί που ευθύνονται για την έλλειψη chip.

Cryptominers-> Τα άτομα που χρησιμοποιούν τους  υπολογιστές τους κυρίως τις κάρτες γραφικών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Πότε ξεκίνησε

Όλα ξεκίνησαν όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι  ο COVID-19 είναι μια πραγματική απειλή και ενδέχεται να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες σύντομα. Οι περισσότερες εταιρείες προέβλεψαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει και οι εταιρείες μείωσαν τις παραγγελίες chip με την προϋπόθεση ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν. Αυτό ακριβώς έκανε και η αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλά προς έκπληξη όλων, η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα σύντομα αυξήθηκε σημαντικά και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έμειναν χωρίς τα chip για την παραγωγή των αυτοκινήτων.

Το ίδιο συνέβη με τη βιομηχανία υπολογιστών. Καθώς οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι, ολόκληρη η οικογένεια έπρεπε να χρησιμοποιήσει πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Αυτό σήμαινε ότι η ζήτηση για chip υπολογιστών αυξήθηκε επίσης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν εκθετικά εφαρμογές όπως Zoom, Microsoft Teams, Slack και άλλες λύσεις cloud. Η κίνηση ζουμ αυξήθηκε κατά x30 από το 2019 έως τον Απρίλιο του 2020. Αυτό προκάλεσε την ανάγκη αναβάθμισης των κέντρων δεδομένων καθώς η παλιά υποδομή δεν μπορούσε να χειριστεί το φορτίο. Σημειώστε ότι οι περισσότεροι επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν τα ίδια chip με αυτά που χρησιμοποιούνται σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό αύξησε και πάλι τη ζήτηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε κυκλοφορία κονσόλων νέας γενιάς που συνέβαλε επίσης στην έλλειψη chip. Οι δυνατότητες κατασκευής chip που προορίζονταν για PS5 και Xbox Series X θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλα προϊόντα.

Ποιος είναι ο λόγος για την έλλειψη chip;

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η έλλειψη συνέβη παγκοσμίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους καταναλωτές. Θυμηθείτε, σήμερα τα chip χρησιμοποιούνται σε κάθε έξυπνη τηλεόραση, τηλέφωνο, ακόμη και οδοντόβουρτσα, λαμπτήρες ή παιχνίδια.

marketing_supply-demand

Με τους ανθρώπους να έχουν κλειστεί στο σπίτι στις αρχές του 2020, η ζήτηση αυξήθηκε στα ύψη. Οι άνθρωποι έπρεπε να δουλέψουν από το σπίτι. Όπως χρειάζονταν και έναν τρόπο για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Επιπλέον, πολλοί πολίτες έλαβαν πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για ψηφιακές συσκευές.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, υπάρχει μόνο μια χούφτα εταιρειών που παράγουν chip. Η προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλη ζήτηση.

Ευθύνονται οι cryptominers για την έλλειψη GPU(κάρτες γραφικών);

Εν μέρει, αλλά όχι εντελώς. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η έλλειψη είναι αποτέλεσμα γενικά υψηλότερης ζήτησης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, όχι μόνο για GPU.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με την παραγωγή GPU είναι ότι οι κατασκευαστές GPU πρέπει να εκτιμήσουν το ποσό των GPU που πρόκειται να πουλήσουν μετά την κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη και μισό χρόνο νωρίτερα. Τόσο η NVIDIA όσο και η AMD δεν περίμεναν τόσο υψηλή ζήτηση.

Ποιος αγόρασε τις GPU; Cryptominers ή παίκτες;

Πιθανότατα και οι δύο. Μπορούμε να μαντέψουμε μόνο την πραγματική αναλογία μεταξύ τους. Επίσης, πολλοί παίκτες πιθανότατα προσπάθησαν να εξορύξουν κρυπτονομίσματα.

Ας δούμε τα στατιστικά στοιχεία ταυτόχρονων χρηστών Steam παρακάτω. Βλέπουμε ότι ο αριθμός των ενεργών χρηστών στο Steam κορυφώθηκε από 15 εκατομμύρια σε σχεδόν 25 εκατομμύρια στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια, μειώθηκε το καλοκαίρι και αυξήθηκε ξανά μέχρι την άνοιξη του 2021 καθώς ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του COVID-19. Αυτό μας λέει ότι πολλοί άνθρωποι άρχισαν να παίζουν. Μερικοί είχαν παλιά GPU που έπρεπε να αναβαθμίσουν, αυξάνοντας έτσι και πάλι την πλευρά της ζήτησης.

marketing_SteamUsers2020

 

Σας άρεσε

Εξαιρετικό
0
Μου αρέσει
0
Αγαπημένο
0
Προβληματισμένος
0
Δεν μου άρεσε
0

Μπορεί να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα σε:Τεχνολογια